Pension för lussekatten?
Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.

I en rykande färsk och saffransdoftande undersökning på Arlas receptsajt svarar drygt sex av tio 18–34-åringar att de kallar de klassiska bakverken för ”lussebullar”. Bland 35-plussare är förhållandet det omvända; nästan åtta av tio kallar dem för ”lussekatter”.
– Oavsett om man säger "lussekatt" eller "lussebulle", kan vi konstatera att de saffransgula godsakerna engagerar och verkar ha en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet, säger Karolina Sparring, kock och matinspiratör på Arla.
Smör, Kesella® eller margarin?
Hur de ska bakas tycks svenska folket vara mer överens om: med smör. I undersökningen svarar 66 procent att de bakar sina lussekatter (ja, vi är traditionalister) med smör och 22 procent använder en kombination av smör och Kesella®. Bara 12 procent svarar att de föredrar margarin.
– Med smör blir bullarna luftigare och med Kesella® blir de lite matigare. Smakmässigt så lyfter smöret fram saffranet medan bullar som är bakade med Kesella® blir lite fräschare. Så en kombination av de båda är absolut inte fel, säger Karolina Sparring och fortsätter:
– Det finns många olika varianter och de flesta har nog redan sin favorit, därför tänkte vi passa på att dela några tips som tar lussekatterna till nästa nivå – oavsett vilka ingredienser man föredrar.
Så tar du lussekatterna till nästa nivå
1. Maxa smaken
För att lussekatterna ska smaka extra mycket saffran kan du blanda ner saffran redan när du värmer mjölken. Har du ännu mer tid kan du koka upp en kastrull med en halv deciliter socker och en halv deciliter vatten med en påse saffran och låta dra över natten.
2. Snåla inte med knådandet
Knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.
3. Saftiga russin
Lägg russinen i blöt i tio minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare, då russinen inte suger i sig vätskan ur bullarna.
4. Varmluft eller inte?
Över- och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar. Om du ändå vill använda varmluftsfunktionen – sänk temperaturen med 25 grader.
5. Extra glans
Ett litet trick är att pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen, så blir de glansiga och fina.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 2 och 10 december 2024 och besvarades av 1458 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla huvudpartner till ny mötesplats för hållbart matsystem11.4.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
När Bite Stockholm arrangeras för första gången den 29–30 september 2025 på Stockholmsmässan i Älvsjö, samlas hela värdekedjan för att tillsammans driva utvecklingen framåt. Bondeägda Arla är en av huvudpartnerna till den nya mässan, som blir Nordens ledande B2B-mässa för ett hållbart matsystem.
Arla Foods och DMK Group tillkännager avsikt att gå samman8.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla Foods och DMK Group är stolta över att i dag meddela att vi avser att gå samman och skapa det starkaste mejerikooperativet i Europa. Vår fusion samlar mer än 12 000 mjölkbönder och vi siktar på att bli ett gemensamt kooperativ med en kombinerad proformaomsättning på 19 miljarder euro. Med detta steg går vi mot att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare. Fusionen måste godkännas av kooperativens representantskap och av myndigheterna.
Fem Arlabönder får guldmedalj av kungen4.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årets stora mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm närmar sig snabbt. På måndag delar Kung Carl XVI Gustaf ut guldmedaljer till åtta svenska mjölkbönder, varav fem från Arla, för deras långvariga arbete med att leverera mjölk av högsta kvalitet.
Svenskarna splittrade – grädde eller inte?3.4.2025 11:31:49 CEST | Pressmeddelande
På söndag är det Carbonaradagen, men ska den romerska klassikern lagas med eller utan grädde? Frågan har länge delat svenska folket och en ny undersökning från Arla visar att debatten lever vidare.
Arla testar Från Sverige-märkningen på populära produkter2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bondeägda Arla testar nu märkningen Från Sverige på ett 20-tal artiklar i sortimentet. Snart syns den välkända märkningen på laktosfri mjölk, cheddarost från Kvibille och Svenska Ostklassiker från Kalmar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum