Pension för lussekatten?
Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.

I en rykande färsk och saffransdoftande undersökning på Arlas receptsajt svarar drygt sex av tio 18–34-åringar att de kallar de klassiska bakverken för ”lussebullar”. Bland 35-plussare är förhållandet det omvända; nästan åtta av tio kallar dem för ”lussekatter”.
– Oavsett om man säger "lussekatt" eller "lussebulle", kan vi konstatera att de saffransgula godsakerna engagerar och verkar ha en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet, säger Karolina Sparring, kock och matinspiratör på Arla.
Smör, Kesella® eller margarin?
Hur de ska bakas tycks svenska folket vara mer överens om: med smör. I undersökningen svarar 66 procent att de bakar sina lussekatter (ja, vi är traditionalister) med smör och 22 procent använder en kombination av smör och Kesella®. Bara 12 procent svarar att de föredrar margarin.
– Med smör blir bullarna luftigare och med Kesella® blir de lite matigare. Smakmässigt så lyfter smöret fram saffranet medan bullar som är bakade med Kesella® blir lite fräschare. Så en kombination av de båda är absolut inte fel, säger Karolina Sparring och fortsätter:
– Det finns många olika varianter och de flesta har nog redan sin favorit, därför tänkte vi passa på att dela några tips som tar lussekatterna till nästa nivå – oavsett vilka ingredienser man föredrar.
Så tar du lussekatterna till nästa nivå
1. Maxa smaken
För att lussekatterna ska smaka extra mycket saffran kan du blanda ner saffran redan när du värmer mjölken. Har du ännu mer tid kan du koka upp en kastrull med en halv deciliter socker och en halv deciliter vatten med en påse saffran och låta dra över natten.
2. Snåla inte med knådandet
Knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.
3. Saftiga russin
Lägg russinen i blöt i tio minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare, då russinen inte suger i sig vätskan ur bullarna.
4. Varmluft eller inte?
Över- och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar. Om du ändå vill använda varmluftsfunktionen – sänk temperaturen med 25 grader.
5. Extra glans
Ett litet trick är att pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen, så blir de glansiga och fina.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 2 och 10 december 2024 och besvarades av 1458 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Mjölkpriset till bönderna sänks i november31.10.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i november. De internationella mejerimarknaderna präglas av ökande mjölkvolymer och fallande priser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå som tidigare.
Arla släpper elektronisk musik byggd på riktiga magljud29.10.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att lyssna på sin magkänsla får en ny innebörd när Arla släpper Profibeats – en elektronisk låt skapad av kroppens egna rytmer. Låten är byggd helt på verkliga magljud, och har producerats av musikproducenten Sean Fender tillsammans med Sofia Antonsson, legitimerad dietist och specialist inom maghälsa.
Hanna Bellner blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige24.10.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. – Jag känner mig både hedrad och inspirerad över förtroendet, säger hon.
Arla vinner guld och silver i Swedish Content Awards21.10.2025 21:54:03 CEST | Pressmeddelande
Arla Mat prisas dubbelt vid årets Swedish Content Awards. Kampanjen ”Arla Mat Swedish Taco” belönades med guld i kategorin Detaljhandel och silver i Always On.
Arla först i Norden med eldriven mjölkbil för tunga transporter17.10.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bondeägda Arla testar just nu en eldriven mjölkbil i Vimmerby, ett viktigt steg i företagets arbete för att minska klimatpåverkan och nå klimatmålen till 2030. Arla är först i Norden med att köra 40 000-liters mjölktransporter helt elektriskt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum