Slutlig brottsstatistik 2021 – Misstänkta personer och handlagda brottsmisstankar
År 2021 misstänktes 192 092 personer för brott, vilket var en minskning med 4 procent jämfört med 2020. En lika stor procentuell minskning sågs för antalet misstänkta personer som fick ett lagföringsbeslut under året (−4 %). Totalt handlades 584 118 brottsmisstankar hos de brottsutredande myndigheterna 2021, vilket var en minskning med 6 procent jämfört med året innan.
Misstänkta personer
År 2021 misstänktes 192 092 personer för brott, vilket var en minskning med 4 procent jämfört med 2020. Jämfört med 2012 har antalet personer som misstänkts för brott ökat med 3 procent. Ökningen avsåg endast misstänkta kvinnor (+13 %), medan antalet misstänkta män var oförändrat mellan åren.
Även i relation till befolkningsstorleken var antalet personer som misstänktes för brott 4 procent lägre 2021 jämfört med året innan. Nedgången avsåg både misstänkta kvinnor (−3 %) och misstänkta män (−4 %). Jämfört med 2012 har antalet misstänkta personer per 100 000 invånare minskat med 5 procent.
Misstänkta personer med lagföringsbeslut
Närmare hälften (45 % eller 87 195 personer) av de personer som misstänktes för brott 2021 fick ett lagföringsbeslut. Antalet misstänkta personer med lagföringsbeslut minskade med 4 procent jämfört med 2020. Minskningen avsåg samtliga brottskategorier, men mest minskade antalet misstänkta med lagföringsbeslut för trafikbrott (−9 %) och stöld- och tillgreppsbrott (−8 %).
Handlagda brottsmisstankar
Totalt handlade de brottsutredande myndigheterna 584 118 brottsmisstankar 2021, vilket motsvarar en minskning med 6 procent jämfört med 2020. Antalet handlagda brottsmisstankar minskade inom samtliga brottskategorier under året. De största minskningarna märktes för brottsmisstankar om trafikbrott (−12 %) och skadegörelsebrott (−11 %).
Brottsmisstankar med lagföringsbeslut
År 2021 ledde 213 326 brottsmisstankar till ett lagföringsbeslut, vilket var en minskning med 10 procent jämfört med 2020. Antalet brottsmisstankar som resulterade i lagföringsbeslut, minskade mest för brottsmisstankar om bedrägeribrott (−22 %) och trafikbrott (−14 %), medan brottsmisstankar om brott mot person ökade, med 3 procent jämfört med 2020.
Fakta
Ändamålet med statistiken över misstänkta personer är att ge en bild av nivå och utveckling av de personer som misstänkts för brott, samt hur personerna fördelar sig efter kön, ålder och typ av brott. Statistiken redovisar även antalet personer som fått ett lagföringsbeslut under redovisningsåret. Ändamålet med statistiken över handlagda brottsmisstankar är att ge en övergripande bild av nivån och utvecklingen av de brottsmisstankar som handläggs hos de brottsutredande myndigheterna, samt vilka beslut som fattats för brottsmisstankarna. All statistik är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till förändringar över tid. Den kan användas för bland annat allmän information, samt som underlag för granskning och uppföljning av de brottsutredande myndigheternas verksamheter.
Den statistik som presenteras ovan är ett mindre urval, all statistik finns att hämta på Brås webbplats.
För mer information om statistiken
- Jan Lundbeck, statistiker/utredare (misstänkta personer), 08-527 58 508, jan.lundbeck@bra.se
- Stina Söderman, statistiker/utredare (handlagda brottsmisstankar), tfn 08-527 58 429; e-post: stina.soderman@bra.se
Definitioner/avgränsningar
Misstänkta personer En straffmyndig person som av polis, åklagare eller annan brottsutredande myndighet har misstänkts för brott med som lägst misstankegrad skäligen misstänkt. I statistiken redovisas misstänkta personer där det fattats ett beslut som avslutar handläggningen av brottsmisstanken under redovisningsåret.
Handlagda brottsmisstankar En brottsmisstanke avser kopplingen mellan ett anmält brott och en misstänkt person. Om en person är misstänkt för flera brott upprättas en brottsmisstanke för varje brott som personen är misstänkt för, och om flera personer är misstänkta för samma brott, upprättas en brottsmisstanke för varje misstänkt person. Till exempel: om tre personer är misstänkta för två brott ger det sex brottsmisstankar.
I statistiken redovisas brottsmisstankar där det fattats ett beslut under redovisningsåret, som innebär att handläggningen av brottsmisstanken avslutats. Besluten indelas i kategorierna lagföringsbeslut, beslut om förundersökningsbegränsning och övriga beslut.
Lagföringsbeslut innebär att åklagare beslutat om att väcka åtal, utfärda strafföreläggande eller meddela åtalsunderlåtelse gällande en misstänkt persons brottsmisstanke.
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
92 fall av dödligt våld under 202431.3.2025 08:16:56 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av dödligt våld 2024 var den lägsta uppmätta nivån sedan 2014. Antalet fall var färre för både kvinnliga och manliga dödsoffer. Den våldsmetod som minskade mest var kniv eller annat stickande eller skärande föremål. Även dödligt våld med skjutvapen minskade. Det visar ny statistik från Brå.
Pressträff – Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar25.3.2025 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar. Resultaten presenteras vid en pressträff på Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping, den 1 april 2025 kl 9.00. Föranmälda journalister kan även följa pressträffen digitalt.
Stora skillnader i socioekonomi bland offer och gärningspersoner vid dödligt våld jämfört med övriga befolkningen25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Brå har kartlagt brottsoffer och gärningspersoner vid dödligt våld från 2005 och framåt, och studerat deras socioekonomiska situation, demografiska bakgrund och tidigare brottsbelastning före det dödliga våldet. Resultatet visar att såväl offer som gärningspersoner i genomsnitt hade en väsentligt sämre socioekonomisk situation än befolkningen i stort, och en betydligt större kriminell belastning.
Pressinbjudan – Råd för framtiden – nationell brottsförebyggande konferens19.3.2025 10:37:59 CET | Pressinbjudan
Välkommen till 2025 års upplaga av Råd för framtiden – Brottsförebyggande rådets årliga nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets konferens äger rum den 1–2 april på Linköping Konsert & Kongress. Justitieminister Gunnar Strömmer, Brås t f generaldirektör Jonas Trolle samt regionpolischef Malena Grann är några av talarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum