Almega

Tjänstesektorn håller uppe tillväxten

Dela
Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg igen i april efter en tillfällig nedgång i mars. Den fortsatt starka konjunkturen i tjänstesektorn håller uppe tillväxten när industrin mattas av något. Stigande priser på insatsvaror, allt längre leveranstider och brist på arbetskraft oroar dock.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) steg från 62,9 i mars till 68,1 i april. Frånsett den tillfälliga nedgången i mars har indexet har legat runt 68 sedan sommaren 2021, vilket är långt över det historiska genomsnittet på 56.

– Efter en viss nedgång tidigare i år ser vi nu att produktionen fortsätter att öka och orderingången har vänt uppåt. Tjänsteföretagen är optimistiska och förväntar sig att produktionen kommer att fortsätta öka framöver, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Priserna på insatsvaror i tjänstesektorn ökar i historiskt snabbt, även om takten i prisökningarna har dämpats något sedan mars. Leveranstiderna blir allt längre vilket kan bero på störningar i leveranserna av insatsvaror eller brist på arbetskraft. Sysselsättningen i tjänstesektorn, som har stigit de senaste 18 månaderna, fortsätter att öka samtidigt som bristen på arbetskraft blir allt allvarligare.

– Den ökande bristen på arbetskraft riskerar att hindra tjänsteföretagens tillväxt. Under det första kvartalet i år hade mer än hälften av tjänsteföretagen svårt att rekrytera den personal de behövde. I vissa branscher hade tre av fyra företag brist på arbetskraft, säger Patrick Joyce.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye