Var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka

Bara de senaste fem åren har antalet mopedbilar i Sverige ökat kraftigt. Sedan 2018 har mopedbilarna ökat med nästan 50 procent enligt Trafikanalys siffror. Flest mopedbilar per 1 000 invånare finns i Osby i Skåne (drygt 8), därefter kommer Danderyd (cirka 7) och Upplands-Bro (cirka 5).
Men med den ökade populariteten följer också skadorna. Ifs statistik visar fortsatt hög skadefrekvens på mopedbilar under 2021.
– Under pandemiåret 2020 kunde vi se en minskning av skador på mopedbilar. Flera skolor hade hemundervisning och ungdomar förflyttade sig mindre, vilket troligtvis bidrog till att mopedbilarna inte användes lika mycket, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
2021 anmäldes en skada på var fjärde mopedbil, vilket innebär att skadefrekvensen är tillbaka på ungefär samma nivå som 2019.
Låg krocksäkerhet
Även om det i regel är säkrare att sitta i en kaross, jämfört med exempelvis på en vanlig tvåhjulig moped, ger detta en falsk känsla av trygghet. Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhet saknar mopedbilar viktiga säkerhetssystem som vanliga personbilar har, till exempel svagare kaross, sämre säkerhetsbälte och saknar eller har bristfälliga versioner av krockkuddar. Eftersom mopedbilar får köras på allmänna vägar, där hastighetsbegränsning för andra fordon kan vara upp till 100 kilometer i timmen, gör det att en krock kan få katastrofala följder.
Mopedbil får köras med AM-behörighet, vilket är samma som för EU-moped. Det innebär en utbildning på 12 timmar varav fyra timmars praktisk träning på en vanlig moped. En mopedbil tar större plats på vägen och väger mer än en moped, vilket gör att omställningen kan vara stor. Det ligger därmed ett stort ansvar på föräldrar till barn som har mopedbil.
– Det är viktigt att föräldrar tar ansvar för sina barns säkerhet. Om ditt barn kör mopedbil, åk med i passagerarsätet och se till att barnet kör tryggt. Glöm inte heller att testa olika väglag och väder. Diskutera trafiksäkerhet hemma och öva regler tillsammans, säger Johan Granholm.
Tipslista för säkrare körning av mopedbil:
- Välj en så säker mopedbil som möjligt, säkerheten kan variera mellan olika tillverkare.
- Som förälder, åk med barnet ut då och då. Framför allt i början tills barnet fått körvana. Åk även med i olika väglag och väder.
- Byt till vinterdäck (det finns idag inget krav på vinterdäck men If rekommenderar däckbyte för ditt barn och andras säkerhet).
- Använd alltid säkerhetsbälte.
- Följ alltid trafikreglerna.
- Var uppmärksam på trafiken i din närhet.
- Var aldrig fler personer i fordonet än vad som är tillåtet.
- Var extra försiktig när du kör kvällstid.
Källor: Trafikanalys. Hur många mopedbilar och A-traktorer finns det? (trafa.se) NTF Mopedbil (ntf.se)
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder

Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum