Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedaljen 2022 till Anders Müntzing, Triumf Glass

Dela
Sju mottagare får Näringslivsmedaljen 2022. H.K.H. Prins Carl Philip överlämnade medaljerna vid Kungl. Patriotiska Sällskapets årshögtid 23 maj på Riddarhuset. Anders Müntzing tilldelas medaljen för att ha återskapat familjeföretaget med hållbarhet i fokus.
Näringslivsmedaljören Anders Müntzing och H.K.H. Prins Carl Philip.
Anders Wiklund /TT
Näringslivsmedaljören Anders Müntzing och H.K.H. Prins Carl Philip. Anders Wiklund /TT

Familjeföretaget Triumf Glass, som grundades i Majorna i Göteborg år 1946, drivs nu i tredje generationen. Alltsedan Anders Müntzing köpte tillbaka företaget från det norska företaget Diplom-Is, har hans söner funnits med och nu övertagit ledningen. Anders Müntzing kommenterar: ”Det är roligt att grabbarna vill ta över. Vi känner att det är rätt timing nu, så kan jag hjälpa till i bakgrunden. Det är viktigt att man släpper taget lite grann.” 

– För att ha återskapat Triumf Glass som ett familjeföretag med kvalitet och hållbarhet i fokus, så lyder motiveringen berättar Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare. Förslagsställare är den tidigare näringslivsmedaljören Dan Tervaniemi.

Triumf Glass har ett hundratal anställda och en omsättning på cirka 400 miljoner kronor. Årligen tillverkas 17,5 miljoner liter glass i den nyligen utbyggda fabriken i Sävedalen. När Anders Müntzing talar om att finnas med i bakgrunden, har det bland annat rört sig om att projektleda denna stora utbyggnad som bidrar till minskat svinnet minskar och effektiviserad energianvändning.

– Helt fantastiskt roligt för oss på Triumf glass, jag började nästan gråta när jag fick reda på det och jag tänker på min far som startade företaget, berättar medaljören Anders Müntzing. Mitt stora mål har varit att utveckla företaget efter pappa och driva det vidare in i nästa generation, det jag är mest stolt över är att pojkarna ville ta över bolaget.

Se hela intervjun i vår presentationsfilm: 
https://youtu.be/WFxKwHolhQ4 

Mottagare av Näringslivsmedaljen 2022
Peter Fornstam, Svenska Bio, Stockholms län
Nils-Åke Hallström, C Hallströms Verkstäder, Jämtlands län
Knut Knutson, Uppsala Nya Auktionskammare, Uppsala län
Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive, Skåne län
Anders Müntzing, Triumf Glass, Västra Götalands län
Cassandra Rhodin, Mini Rodini, Stockholms län
Pär Svärdson, Apotea, Uppsala län

Dessutom delas Medalj för betydande gärning ut till Ärkebiskop Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och högtidstalet ”Patriotism och integration” hålls av docent Mauricio Rojas.

Om Näringslivsmedaljen – Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv  
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).

Nyckelord

Kontakter

Ständig sekreterare:
Kjell Blückert
Kansli- och fondansvarig
kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 76 62


Biträdande sekreterare: Anette Jonsson
Kommunikations- och medaljansvarig
anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 74 63

Bilder

Näringslivsmedaljören Anders Müntzing och H.K.H. Prins Carl Philip.
Anders Wiklund /TT
Näringslivsmedaljören Anders Müntzing och H.K.H. Prins Carl Philip. Anders Wiklund /TT
Ladda ned bild
Övre raden Peter Fornstam, Nils-Åke Hallström, Anders Müntzing, Knut Knutson, Pär Svärdson. Nedre raden Christian von Koenigsegg, Cassandra Rhodin, H.K.H. Prins Carl Philip, Ärkebiskop Benyamin Atas. Anders Wiklund /TT
Övre raden Peter Fornstam, Nils-Åke Hallström, Anders Müntzing, Knut Knutson, Pär Svärdson. Nedre raden Christian von Koenigsegg, Cassandra Rhodin, H.K.H. Prins Carl Philip, Ärkebiskop Benyamin Atas. Anders Wiklund /TT
Ladda ned bild
Foto Jonas Ekströmer
Foto Jonas Ekströmer
Ladda ned bild
Anders Müntzing 
Foto Triumf Glass
Anders Müntzing Foto Triumf Glass
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på över 800 Mkr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye