A Non Smoking Generation

Stoppa tobaksindustrin och börja rädda planeten

Dela
Inför årets tobaksfria dag har A Non Smoking Generation samlat in videoklipp från ett tiotal olika platser runt om i världen. Klippen vittnar om tobaksindustrins förödande effekter på miljön, från frö till fimp och prilla. Genom att sammanställa dessa till en kort film vill organisationen sprida kunskap om tobak som ett hot mot en global hållbar utveckling.
Bild från filmen
Bild från filmen

Den tobaksfria dagen, World No Tobacco Day är instiftad av Världshälsoorganisationen WHO och infaller den 31 maj varje år. Syftet med World No Tobacco Day är att uppmärksamma behovet av att förebygga alla former av tobak och nikotinberoende. Årets tema är tobakens negativa effekter på vår miljö och med anledning av detta lanserar A Non Smoking Generation nu en kort informationsfilm i samarbete med nio internationella organisationer.

-       Tobak är ett globalt hållbarhetsproblem och kan bara lösas om vi samarbetar internationellt. Jag är otroligt glad och stolt över att vi på kort tid kunnat bygga upp ett internationellt nätverk av tobaksförebyggande organisationer som kan samverka i frågan, säger Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation genomför sedan 2016 en årlig attitydundersökning med hjälp av Novus. Undersökningarna visar bland annat att allmänhetens kunskap om tobakens inverkan på miljö och hållbar utveckling är låg. Extremt få känner till att nikotinet i tobaksfritt snus framställs av tobak och omfattar exakt samma hållbarhetsproblem som övriga tobaksprodukter. En förklaring till den låga kunskapsnivån kan vara mediernas sätt att rapportera om tobak och bristen på kritisk granskning.

I en kvalitativ analys av 490 artiklar som publicerades under första halvåret 2021 handlade 23 procent av artiklarna om den ekonomiska utvecklingen för tobaksbolagen medan endast 0,8 procent av artiklarna handlade om tobakens inverkan på miljö och hållbarhet. Att ensidigt rapportera om tobaksindustrins vinster utan att kritiskt granska dess negativa effekter på hälsa, miljö och hållbar utveckling bidrar till att okunskapen består.

-       På frågan om man anser att det är viktigt med ett hållbart näringsliv svarar de allra flesta politiker och beslutsfattare ja, men när det kommer till tobaksförebyggande insatser så är det betydligt färre som anser att det bör prioriteras. Vår förhoppning är att vår film ska få fler att vilja ta ställning för våra barns rätt till hälsa och en hållbar framtid utan tobak, säger Helen Stjerna.

Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=pKmGM6Ahu7c

Filmen publiceras den 31 maj, samtidigt i nio länder genom de organisationer som medverkat:

-       Den of Hope, Kenya

-       Indonesian Youth Council for Tobacco Control, Indonesien

-       International Youth Tobacco Control, USA

-       Lentera Anak foundation, Indonesien

-       Los Rescatadores, Mexico

-       NoFumadores, Spanien

-       TOFAZA, Zambia

-       UBINIG, Bangladesh

-       Unfairtobacco, Tyskland

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild från filmen
Bild från filmen
Ladda ned bild

Länkar

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Tobaksbarn hjälper Sveriges ungdomar att avstå tobak7.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2013 har A Non Smoking Generation framgångsrikt spridit kunskap och inspirerat unga att förbli tobaksfria genom sin nationella föreläsningsturné i projektet Tobaksbarn. I snitt anser fler än nio av tio tillfrågade elever att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak. Under de senaste åren har bruket av vitt snus och e-cigaretter ökat kraftigt bland minderåriga och behovet av kunskap som kan motivera att avstå från tobak är kanske större än någonsin.

Unga kan avstå tobak för en hållbar framtid5.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny Novusundersökning visar att sju av tio unga saknar kunskap om det utbredda barnarbetet på tobaksodlingar, och närmare nio av tio saknar kunskap om tobaksindustrins massiva skogsavverkning. Samtidigt uppger majoriteten att dessa hållbarhetsproblem kan vara skäl att avstå från tobak. För tionde året i rad inleder A Non Smoking Generation en föreläsningsturné till Sveriges skolor för att öka denna kunskap och motivera unga till att förbli tobaksfria.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum