Nya behandlingsrekommendationer för säsongsinfluensa – antivirala läkemedel bra komplement till vaccination

Virusinfektionen influensa ger årligen återkommande epidemier av luftvägsinfektioner. Influensa är vanligast under vinterhalvåret och ger hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta. Epidemierna medför betydande samhällspåverkan i form av omfattande sjukfrånvaro och belastning på sjukvården, liksom överdödlighet bland äldre och andra sårbara personer.
– Årlig vaccination av riskgrupper är den viktigaste åtgärden för att förebygga influensa i befolkningen. Vaccinets effektivitet kan variera mellan säsonger och patientgrupper, med en skyddseffekt på i genomsnitt 60%. Vaccination skyddar i första hand mot allvarlig sjukdom och död men skyddet avtar efter några månader. Även vaccinerade personer kan insjukna och behöva behandling, säger Maria Furberg, infektionsöverläkare och utredare på Läkemedelsverket.
Huvudsyftet med rekommendationerna är att ge sjukvården ett kunskapsstöd för antiviral behandling av influensa. Antivirala läkemedel kan bromsa virusets tillväxt i kroppen vid en virusinfektion. Behandlingsrekommendationen vänder sig främst till förskrivare och är avsedd som vägledning vid val och utformning av läkemedelsbehandling.
– Läkemedel mot influensa har bättre effekt ju tidigare i sjukdomsförloppet de sätts in och bör användas till smittade som tillhör medicinska riskgrupper. Läkemedlenär mycket effektiva när de ges som profylax efter exponering, vilket är värdefullt om influensasmitta upptäcks på exempelvis ett särskilt boende för äldre, säger Maria Furberg.
Under vintern 2022 genomförde Läkemedelsverket ett digitalt expertmöte om behandling vid influensa för att uppdatera de tidigare behandlingsrekommendationerna från 2011. Två av skälen till uppdateringen är att ett nytt läkemedel för behandling av influensa har godkänts, och att riktlinjer för vårdhygieniska åtgärder har efterfrågats.
Webbinarium
Under hösten 2022 kommer behandlingsrekommendationen presenteras i två webbinarier för hälso- och sjukvården. Mer information och datum kommer tidigt i höst.
Relaterad information
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum