Kommunal

Kommunal: Bristen på sommarvikarier är stor

Dela
Sommarbemanningen i äldreomsorgen väntas vara ansträngd. Det visar en ny enkätundersökning som fackförbundet Kommunal gjort.
Förbundsordförande
Förbundsordförande

I enkäten anger 3 av 4 svarande (73 procent) att tillgången till sommarvikarier kommer att vara antingen otillräcklig eller katastrofal. 1 av 5 anser att den kommer att vara katastrofal. Bara 2 procent anser att situationen är bra.

–År efter år får vi samma larmsignaler. Ändå verkar sommaren komma som en överraskning för arbetsgivarna som inte är benägna att lösa problemet innan det uppstår igen. Jag kan konstatera att personalen i äldreomsorgen står inför en tuff sommar. Så här får det inte fortsätta, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.

Äldreomsorgen lider av en kronisk underbemanning och det finns inte tid för återhämtning för personalen.

–Äldreomsorg ska utgå från de äldres behov, och personalen ska ha rimliga förutsättningar att tillgodose dessa behov. Men ska vi ha en trygg äldreomsorg som utgår från de äldres behov krävs en permanent höjning av äldreomsorgens bemanning, oavsett insats, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.

Information om undersökningen:  287 fackliga representanter i Sveriges kommuner (en per kommun) uppmanades mellan 6 maj och 24 maj 2022 via e-post att svara på en webbaserad enkät. Efter 2 påminnelser hade 67 procent svarat (193 svarande / 287 mottagare). Svarsfrekvens 67 procent (193 / 287).

Fråga: Hur bedömer du att tillgången till sommarvikarier kommer vara under juni-augusti i år?

Svar:

 

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye