Mer än var tredje svensk planerar resa utomlands i sommar

När If ställde frågan i juni 2021, om svenskarna planerade att åka utomlands, svarade drygt 17 procent ja. När If nu frågar igen är andelen utlandsresenärer 38,7 procent, vilket är mer än dubbelt så många. Den stora ökningen märks inte minst på flygplatser där köerna har ringlat långa till inchekningsdiskar och säkerhetskontroller.
I åldersgruppen 18–24 planerar mer än hälften, 54 procent, att resa utomlands. I åldern 25–34 är andelen 51,5 procent.
Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar, men vad som täcks kan variera och det finns tillfällen då du kan behöva förlänga eller utöka ditt reseskydd.
Om du missar flyget på grund av förseningar och köbildning på flygplatserna så täcks normalt sett inte detta av försäkringen, eftersom problemen uppstår inne på flygplatsen.
– I hemförsäkringen finns ett skydd för kostnader i samband med sjukdom och olycksfall under resan.Vissa tillägg ger också pengarna tillbaka för resan vid allvarlig sjukdom. Däremot finns det inte något skydd om det uppstår förseningar vid säkerhetskontroller eller liknande. Där gäller det att vara ute i god tid och följa flygbolagens rekommendationer, säger Daniel Collvik, teamleader reseskador, på If.
Hur gäller hemförsäkringen när du är på resa?
Reseskyddet i hemförsäkringen gör att de som har försäkringen kan få hjälp om något händer på resan. Försäkringen täcker kostnader för att få hjälp på plats om någon av de försäkrade blir sjuk, skadad, bestulen, utsatt för rån eller överfall eller krävd på skadestånd.
Vid sjukdom och olycksfall ersätts exempelvis kostnader för läkarvård, sjuktransporter och även hemtransport om du inte kan resa hem som planerat.
Mer information finns på Reseförsäkring – Reseskydd för resa utomlands och i Sverige | If
FRÅGA: Planerar du att resa utomlands i sommar?
Ja: 38,7 %
Nej: 46,2 %
Vet inte/Har inte planerat något: 15,2 %
Källa: If/Syno.
Att tänka på inför resan
Res aldrig oförsäkrad. Det kan bli mycket dyrt om du behöver vård utomlands eller hjälp med hemtransport efter en skada.
Ska du vara borta längre än 45 dagar eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter behöver du oftast förlänga reseskyddet i hemförsäkringen eller teckna en separat försäkring.
Reseskyddet gäller vid akut sjukdom och olycksfall som inträffar under resa. Om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom eller om du redan är skadad vid avresan kan det påverka hur din försäkring gäller. Reseskyddet gäller endast om det inträffar en akut försämring som inte kunnat förutses.
Om du är orolig för att ditt hälsotillstånd kan komma att kräva läkarvård under din resa ska du i första hand rådfråga din läkare.
Ta med dig ditt utlandsresekort, elektroniskt eller fysiskt, från ditt försäkringsbolag. Där hittar du viktig information om reseskyddet, vart du vänder dig om du är i behov av akut hjälp eller hur du går till väga om du blir sjuk. Du hämtar ditt utlandsresekort på Mina sidor på If.se eller genom att kontakta Ifs kundtjänst.
Källa: If och Konsumenternas.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 17–20 juni 2022. Den omfattar 1 009 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder

Om
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum