Ny rapport om bottenföroreningar i Sveriges havsområden
SGU har sedan 2003 undersökt halterna av föroreningar på havsbotten i Sveriges havsområden med cirka sex års mellanrum. Nu finns resultaten från alla undersökningar, inklusive den senaste som gjordes 2020/2021, sammanfattat i en rapport. Bland resultaten märks höga halter av fluorerade ämnen, så kallade PFAS, i Bottenviken och Bottenhavet - i genomsnitt 14 gånger högre än i de andra svenska havsområdena i Östersjön (Egentliga Östersjön) och på Västkusten. Samma sak noterades vid de förra provtagningarna 2014, men eftersom det var första gången PFAS analyserades inom miljöövervakningen av utsjösediment ansågs resultaten då som osäkra. I och med att samma tendens nu framträder i de senaste proverna ses resultaten som bekräftade.
– I nuläget förstår vi inte orsaken till de höga halterna i denna del av Östersjön, utan det måste undersökas vidare, säger Sarah Josefsson, projektledare på SGU.
Även ämnesgruppen klorerade paraffiner förekommer i högre halter i Bottenviken. Annars är halterna av organiska föroreningar överlag högre i Egentliga Östersjön än i de norra delarna av Östersjön eller på Västkusten. Halterna av TBT, en biocid som tidigare var tillåten i båtbottenfärg och som är toxisk för bottenlevande djur, har sjunkit sedan övervakningsprogrammet startade 2003 men överstiger fortfarande gränsvärdet i sediment på flera platser.
Bland de undersökta metallerna överstiger kadmium sitt gränsvärde på några övervakningsstationer i Egentliga Östersjön vid den senaste provtagningen, medan halterna av bly och koppar var under sina gränsvärden.
– Att kadmium och koppar har höga halter i sediment i Egentliga Östersjön beror på att dessa metaller fälls ut när det är syrefritt i sedimenten, vilket det är på djupa bottnar i den delen av Östersjön, säger Sarah Josefsson.
Kvicksilver och bly har däremot högre halter på specifika övervakningsstationer istället för i olika havsområden, vilket tyder på att halterna påverkas av punktkällor.
Miljöövervakningen görs på uppdrag av Naturvårdsverket inom det nationella övervaknings- och trendprogrammet för föroreningar i sediment. Även Havs- och vattenmyndigheten bidrog till den senaste provtagningen 2020/2021.
Kontakter
Sarah JosefssonMiljökemistSamhällsplanering marin miljö
Tel:018-179014sarah.josefsson@sgu.seBilder
Om
SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Två av tre svenskar vill stärka gruvnäringen22.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Majoriteten av Sveriges invånare mellan 18 och 79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på samhällsviktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
Bergsstaten och SGU bjuder in till gemensam pressträff20.1.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Bergsstaten och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bjuder in till pressträff för att ge en bild av läget för Sveriges gruv- och mineralnäring. Bland annat presenteras statistik kring metallpriser och eftersökta mineral. Dessutom offentliggörs en undersökning om befolkningens attityder till svensk gruvnäring. Media välkomnas till Luleå på onsdag.
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum