Tysk-Svenska Handelskammaren

Registreringsplikten av förpackningar utökas i Tyskland från juli - svenska exportföretag påverkas

Dela
Som en del av den nya tyska förpackningslagstiftningen kommer nu ytterligare krav på registrering och redovisning. Från 1 juli 2022 måste samtliga företag som i kommersiellt syfte marknadsför förpackade varor på den tyska marknaden registrera alla typer av förpackningar hos det centrala förpackningsregistret (Zentrale Stelle) via den så kallade Lucid-portalen. Även svenska exportföretag påverkas.
ClaudioSchwarz_unsplash
ClaudioSchwarz_unsplash

– Det är en omfattande och betydande förändring, eftersom även exempelvis transport- och industriförpackningar, som tidigare inte haft någon registreringsplikt, omfattas av de nya kraven, säger Johan Uhlin, avdelningschef för miljörapportering på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Högre krav också för serviceförpackningar

Vidare kommer alla företag, som marknadsför och säljer varor och tjänster i Tyskland via e-handelsplattformar, vara skyldiga att registrera sig hos Zentrale Stelle före den 1 juli och e-handelsplatser har en skyldighet att kontrollera att säljarna har implementerat registreringskraven och är med i systemet.

Även för så kallade serviceförpackningar som exempelvis används för att ta med sig färdig mat från butiker medför den nya lagstiftningen högre krav på registrering. Företag som köper sina ofyllda serviceförpackningar från en leverantör eller grossist och redan har betalt återvinningen av sina förpackningar ska också registrera sig i Lucid.

Dokumentation krävs

Sedan 5 maj 2022 har det varit möjligt att registrera sina uppgifter i det centrala förpackningsregistret via Lucid-portalen och senast den 1 juli 2022 måste det vara klart. Från och med 15 maj 2023 ska statliga myndigheter kunna begära in dokumentation från tillverkare och distributörer för föregående år på de transport- och industriförpackningar som släppts ut på marknaden, tagits tillbaka och återvunnits.

Tysk-Svenska Handelskammaren hjälper svenska exportföretag med registrering och dokumentation kring förpackningar, el- och batteriavfall som avsätts på den tyska marknaden.

För mer information:

Kontakta Johan Uhlin, avdelningschef för miljörapportering på Tysk-Svenska Handelskammaren: Johan.Uhlin@handelskammer.se; +46-40-30 49 46

Nyckelord

Kontakter

Bilder

ClaudioSchwarz_unsplash
ClaudioSchwarz_unsplash
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Med uppdrag att utveckla affärerna mellan Tyskland och Sverige

Tysk-Svenska Handelskammaren grundades 1951 och är den enda bilaterala handelskammaren för Tyskland och Sverige. Nätverket består av över 1200 tyska och svenska medlemsföretag och organisationen har sitt huvudsäte i Stockholm, med lokalkontor i Malmö och i Göteborg. Som medlemsorganisation med uppdrag att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige hjälper kammaren tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. Tjänsterna som erbjuds av de drygt 60 medarbetarna stäcker sig från marknadsetablering till skatt, juridik och redovisningstjänster. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK samarbetar Tysk-Svenska Handelskammaren med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

Svenska elever sämst i Skandinavien på att lära sig tyska2.1.2024 12:15:00 CET | Pressmeddelande

Allt färre svenska elever läser andra främmande språk än engelska i skolan och språkutbudet krymper på många håll på grund av lärarbrist och för små elevgrupper. I jämförelse med de andra skandinaviska länderna är Sverige sämst i klassen. I Danmark läser 85 procent av grundskoleeleverna i 9:an tyska, motsvarande siffra i Norge är 25 procent medan i Sverige endast 17 procent av niondeklassarna läser tyska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye