Trygghetsavtalet inom staten är i hamn
- Vi har nu äntligen lyckats få bort bestämmelsen om att myndigheter kan visstidsanställa personer för kortare perioder utan tydliga skäl. Det gör att vi kommer få färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställningar inom staten, vilket är något vi arbetat för länge, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Förhandlingarna kring Trygghetsöverenskommelsen i staten har slutförts efter att LAS-uppgörelsen på den privata sidan var färdigförhandlad, Men eftersom flera av delarna i LAS-uppgörelsen redan implementerats i lagstiftningen riskerade förhandlingarna på det statliga området att bli besvärliga. Ett sådant område var anställningstryggheten, där fler undantag från turordningsreglerna i samband med uppsägningar hotade att få stora konsekvenser på mindre myndigheter.
- Ändringarna i Lagen om anställningsskydd var ett tydligt exempel på att det inte går att överföra förhållanden på den privata sidan till statlig sektor. Den utökade möjligheten att göra undantag från turordningen skulle fått alltför stora konsekvenser på mindre myndigheter. Vi har nu stoppat det sk 3-undantaget från att gälla på myndigheter med färre än 50 anställda, säger Lars Fresker, förbundsordförande Officersförbundet.
För OFR/S,P,O har det varit av yttersta vikt att avtalet ska ge samma möjligheter till omställningsstöd och kompetensutveckling för de anställda inom staten som det avtal som slutits mellan parterna på den privata sidan. Med denna överenskommelse kommer nu också statligt anställda få förutsättningar till kompetensutveckling och finansierade studier.
- Vår ambition har varit att balansen mellan parterna på det statliga avtalsområdet ska bibehållas, och att överenskommelsen ska vara i paritet med avtalet i privat sektor. Det har vi lyckats väl med. Vi har nu fått till stånd förändringar som gör att även statligt anställda får samma möjligheter som övriga arbetsmarknaden till omställning mitt i livet, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.
Parterna på det statliga avtalsområdet har genom detta avtal visat att den svenska modellen med partsgemensamma överenskommelser fungerar, och att staten fortsatt kommer vara en attraktiv arbetsgivare med goda villkor för de anställda.
För ytterligare frågor eller kommentarer, kontakta:
Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef Fackförbundet ST, 070-2738252
Susanne Hultgren, förhandlingschef Officersförbundet, 072-8541333
Martina Perzanowska, förhandlingschef Polisförbundet, 08-6769702
OFR/S,P,O (Offentliganställdas förhandlingsråd för Statstjänstemän, Poliser, Officerare) är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor som tillsammans företräder över 100.000 medlemmar: Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Reservofficerarna. Förhandlingspart på arbetsgivarsidan är Arbetsgivarverket (AgV)
Nyckelord
Kontakter
Karin LarssonPressekreterarePolisförbundet
Tel:08 - 676 97 20karin.larsson@polisforbundet.seOm
Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.
Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
”Tydlig vilja att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet”1.12.2023 13:15:11 CET | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket inledde ett tillsynsärende efter Mats Löfvings tragiska död i februari 2023. Utredningen visade på stora brister i Polismyndighetens arbetsmiljöarbete, vilket lett till skarp kritik och krav på åtgärder från Polisförbundet och Arbetsmiljöverket. Efter Arbetsmiljöverkets föreläggande i augusti har nu Polismyndigheten en handlingsplan för att åtgärda bristerna.
Nytt löneavtal för poliser30.11.2023 16:22:18 CET | Pressmeddelande
Ingen polis ska tjäna under 31 000 kronor i grundlön, ob-tillägget höjs och yrkeserfarenhet lyfts fram som en viktig faktor för löneutveckling i revisionen. Det är huvudpunkterna i det nationella löneavtal som Polisförbundet och Polismyndigheten är överens om.
Polisförbundet välkomnar nye biträdande rikspolischefen30.11.2023 12:34:49 CET | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Stefan Hector till den nyinrättade tjänsten biträdande rikspolischef. – Regeringen har gjort ett bra val. Stefan Hector har lång erfarenhet som polis, haft flera ledande befattningar och stora, komplexa uppdrag inom Polismyndigheten. Den erfarenheten är viktig och behövs med tanke på de utmaningar som finns inom myndigheten, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.
Polisförbundet om nya rikspolischefen: Ett välkommet val17.11.2023 13:25:11 CET | Pressmeddelande
Polisförbundet välkomnar Petra Lundh som tillträdande rikspolischef. – Att vara rikspolischef är ett av landets viktigaste uppdrag. Petra Lundh, med sin gedigna erfarenhet och stora förståelse för den polisära kompetensen, har det som krävs för att ta sig an uppgiften, säger Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande.
Nytt avtal för poliser på kommenderingar13.11.2023 15:04:24 CET | Pressmeddelande
Polisförbundet och Polismyndigheten har slutit nytt avtal om poliser som åker till andra regioner för att stärka upp verksamheten där.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum