Trygghetsavtalet inom staten är i hamn
- Vi har nu äntligen lyckats få bort bestämmelsen om att myndigheter kan visstidsanställa personer för kortare perioder utan tydliga skäl. Det gör att vi kommer få färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställningar inom staten, vilket är något vi arbetat för länge, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Förhandlingarna kring Trygghetsöverenskommelsen i staten har slutförts efter att LAS-uppgörelsen på den privata sidan var färdigförhandlad, Men eftersom flera av delarna i LAS-uppgörelsen redan implementerats i lagstiftningen riskerade förhandlingarna på det statliga området att bli besvärliga. Ett sådant område var anställningstryggheten, där fler undantag från turordningsreglerna i samband med uppsägningar hotade att få stora konsekvenser på mindre myndigheter.
- Ändringarna i Lagen om anställningsskydd var ett tydligt exempel på att det inte går att överföra förhållanden på den privata sidan till statlig sektor. Den utökade möjligheten att göra undantag från turordningen skulle fått alltför stora konsekvenser på mindre myndigheter. Vi har nu stoppat det sk 3-undantaget från att gälla på myndigheter med färre än 50 anställda, säger Lars Fresker, förbundsordförande Officersförbundet.
För OFR/S,P,O har det varit av yttersta vikt att avtalet ska ge samma möjligheter till omställningsstöd och kompetensutveckling för de anställda inom staten som det avtal som slutits mellan parterna på den privata sidan. Med denna överenskommelse kommer nu också statligt anställda få förutsättningar till kompetensutveckling och finansierade studier.
- Vår ambition har varit att balansen mellan parterna på det statliga avtalsområdet ska bibehållas, och att överenskommelsen ska vara i paritet med avtalet i privat sektor. Det har vi lyckats väl med. Vi har nu fått till stånd förändringar som gör att även statligt anställda får samma möjligheter som övriga arbetsmarknaden till omställning mitt i livet, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.
Parterna på det statliga avtalsområdet har genom detta avtal visat att den svenska modellen med partsgemensamma överenskommelser fungerar, och att staten fortsatt kommer vara en attraktiv arbetsgivare med goda villkor för de anställda.
För ytterligare frågor eller kommentarer, kontakta:
Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef Fackförbundet ST, 070-2738252
Susanne Hultgren, förhandlingschef Officersförbundet, 072-8541333
Martina Perzanowska, förhandlingschef Polisförbundet, 08-6769702
OFR/S,P,O (Offentliganställdas förhandlingsråd för Statstjänstemän, Poliser, Officerare) är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor som tillsammans företräder över 100.000 medlemmar: Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Reservofficerarna. Förhandlingspart på arbetsgivarsidan är Arbetsgivarverket (AgV)
Nyckelord
Kontakter
Karin LarssonPressekreterarePolisförbundet
Tel:08 - 676 97 20karin.larsson@polisforbundet.seOm
Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.
Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
Ny pressansvarig på Polisförbundet26.9.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Charlotta Lundström är ny pressansvarig på Polisförbundet och kommer arbeta med förbundets presskontakter, mediestrategi och opinionsbildande arbete.
Polisförbundet välkomnar ökat anslag14.9.2023 12:21:10 CEST | Pressmeddelande
– Förstärkningen är mycket välkommen. Polisen behöver mer resurser, samhället sviktar under pågående brottsvåg och terrorhot, en situation som pågått en längre tid och våra medlemmar arbetar under mycket stor press, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.
”Fler aktörer måste göra mer för att bryta våldsspiralen”13.9.2023 17:11:28 CEST | Pressmeddelande
– Uppsala har drabbats av fyra skjutningar den senaste veckan och oacceptabla gränser passeras gång på gång när anhöriga och barn mördas på flera orter i landet. För att bryta våldsspiralen och den organiserade brottsligheten måste fler aktörer göra mer, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.
Kommentar till Polismyndighetens arbetsmiljöutredning26.5.2023 12:39:30 CEST | Pressmeddelande
Polisförbundets nationella huvudskyddsombud granskar den slutgiltiga rapporten och kommer därefter lämna en egen skriftlig redogörelse tillsammans med det andra nationella huvudskyddsombudet och Stockholms huvudskyddsombud. Det arbetet pågår nu och den inlagan kommer lämnas nästa vecka till Arbetsmiljöverket. Katharina von Sydow, Polisförbundets förbundsordförande, ger följande kommentar: ”Att vara polis är att vara i en utsatt situation, och att då känna att arbetsgivarens har ens rygg är grundläggande även när det stormar i media, när allmänintresset är stort och fel kan ha begåtts. Poliser ska vara trygga med att deras arbetsgivare sätter individen i centrum och tar sitt arbetsmiljöansvar. Nästa vecka kommer huvudskyddsombudens egna redogörelse. Det jag kan säga redan nu är att vi ser stora brister i Polismyndighetens hantering vid presskonferensen och att det inte gjordes en riskbedömning kring individärendet. Rapporten visar att myndigheten hade information om Vikstens slutsatser
Nytt pensionsavtal klart för statliga tjänstemän8.5.2023 14:31:51 CEST | Pressmeddelande
Statligt anställda kommer att få mer i pension när avsättningen till tjänstepensionen ökar med upp till 1,5 procent. Dessutom kommer statstjänstemännen att tjäna in till pensionen ända tills man slutar att arbeta vid 69 års ålder. Det är resultatet av förhandlingar mellan Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum