Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden lanserar initiativet Folkhälsa för alla
Coronapandemin har satt folkhälsa högt på dagordningen och flera av de levnadsvanor som ökar risken att bli svårt sjuk i covid-19 är desamma som ökar även risken att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdom.
Exempel på riskfaktorer är övervikt, ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet. Läget är allvarligt och går åt fel håll: över hälften av alla (52 procent) i Sverige har antingen övervikt eller fetma, minst 40 procent uppskattas äta ohälsosamt och i snitt sitter vuxna stilla nio timmar om dagen.
Dessutom växer skillnaderna i hälsa och levnadsvanor mellan olika grupper. Enligt Folkhälsomyndigheten dör personer med lägre utbildning tidigare i hjärt-kärlsjukdom och cancer än de med högre utbildningsnivå. Därtill är den självskattade hälsan sämre.
− Behovet av att förbättra folkhälsan har aldrig varit så uppenbart. Bättre levnadsvanor som att äta hälsosamt och öka sin fysiska aktivitet behövs för att förebygga folksjukdomar, möta kommande pandemier och samtidigt värna vården. Många aktörer gör redan ett viktigt arbete lokalt och regionalt. Men vi behöver gemensamma mål och åtgärder som omfattar flera sektorer, säger Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare.
Glädjande visar forskning att 3 av 10 av alla cancerfall och 80 procent av alla kranskärlssjukdomar och stroke kan förebyggas med bättre levnadsvanor.
Ändå har Sverige ingen nationell handlingsplan för ökad fysisk aktivitet och bättre matvanor. Det vill Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden ändra på genom initiativet ”Folkhälsa för alla” som lanseras idag.
− Det måste vara lättare att göra mer hälsosamma val. Även om individen kan påverka sina levnadsvanor har yttre faktorer en avgörande betydelse för vår möjlighet till hälsosamma val. Det ska inte spela någon roll var man bor eller om man har finansiella resurser. Därför behövs åtgärder som skapar samhälleliga förändringar och miljöer som gynnar ett hälsosamt liv för alla, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.
Folkhälsa för alla bjuder in civilsamhälle och andra aktörer att skriva under på behovet av en nationell handlingsplan för att visa regeringen att det finns ett stort stöd runt om i landet.
Initiativet lanseras idag 8 februari på hemsidan www.folkhälsaföralla.se. Där kan organisationer och andra aktörer skriva under initiativet. Nästa steg är att uppvakta regeringen, vilket sker senare i vår.
Kontakter
För mer information kontakta Tobias Vestergren Presskontakt 0730 98 70 39 tobias.vestergren@cancerfonden.se
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
“Sjung tillsammans mot cancer” samlade in 115 miljoner kronor till cancerforskning6.1.2025 22:15:30 CET | Pressmeddelande
Cancerfondens årliga insamlingskväll “Sjung tillsammans mot cancer” engagerade både TV4-tittarna och publiken i Annexet i Stockholm under måndagskvällen. Totalt samlades det in 115 miljoner kronor – pengar som kommer gå till att finansiera livsviktig cancerforskning.
Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen13.12.2024 08:44:21 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.
Viktigt att regeringen prioriterar gratis HPV-vaccin även nästa år5.12.2024 11:45:30 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om vaccination mot HPV. Personer upp till 26 år rekommenderas vaccination och myndigheten slår fast att det finns behov av särskilda vaccinationsinsatser gentemot vissa grupper. Cancerfonden välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att agera i linje med rekommendationen så att fler cancerfall kan förebyggas och utsatta grupper skyddas. Samtidigt krävs fortsatt stöd till arbetet med att utrota livmoderhalscancer, där satsningen nu förlängts med sex månader.
Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.
Region Kalmar och Värmland först i landet att nå målet för att utrota livmoderhalscancer2.12.2024 09:58:40 CET | Pressmeddelande
Region Kalmar och Värmland är de första regionerna i Sverige som lyckats vaccinera 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 mot HPV - det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Detta är ett stort genombrott i kampen för att utrota sjukdomen, och en betydelsefull milstolpe som kan bana väg för resten av landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum