Helvetessjön och 4 andra restips från Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin uppger att just landets nationalparker och skärgård ligger henne extra varmt om hjärtat. Här kommer hennes tips på platser att uppleva världens lyckligaste land i sommar: Lonna, Sveaborg, Ugnsholmen, Seitseminen och Helvetinjärvi Nationalpark.
Läs Visit Finlands beskrivningar av Sanna Marins tips:
1. Huvudstadens dolda pärla: Bastu-ön Lonna
I Helsingfors uppskattar Sanna Marin närheten till öar och skärgård – endast i Helsingforsområdet finns över 330 öar. En av hennes favoriter är den lilla charmiga (och Instagramvänliga) ön Lonna, dit du tar dig med en tiominutersfärja från centrala Salutorget. På ön finns också en stor designbastu i ljusa träslag där du kan uppleva äkta finsk bastukultur och ta dig ett dopp.
2. Äventyrets högborg: Sveaborg
Tjugo minuters båtresa från Salutorget tar dig till den gamla militärön Sveaborg (Suomenlinna) som med sina åtta ihopkopplade små öar bildar ett av UNESCO:s mest imponerande militärhistoriska platser. Som namnet förnimmer påbörjades bygget av Sveaborg under svenskt styre 1748. Här hittar du imponerande byggnader, hundra kanoner, höga vallar, kyrkor, krutkällare, ubåtar och flertalet museer vilket gör det här till en perfekt plats för historieintresserade och äventyrliga barn. Testa gärna också utbudet av Sveaborgs caféer, restauranger och dryck från Sveaborgs eget bryggeri (som är över 250 år gammalt). På de små öarna finns även flertalet stränder och lämpliga platser för både dopp och picknick. Det du kanske inte visste är att bilfria Sveaborg även fungerar som permanent bostadsplats för fler än 800 personer.
3. Barnvänlig bad-ö: Ugnsholmen (Uunisaari)
En annan av Sanna Marins favoritöar är mini-ön Ugnsholmen, två minuters båtfärd från Helsingfors (Ugnsholmsbryggan). Här låg det för länge sedan ett oljeraffinaderi och en färgfabrik, och senare även en badanstalt. I dag finns här barnvänliga badplatser, lekplatser, ett sommarcafé och en av stadens vackraste utsikter över Helsingfors inlopp.
4. Alla sorters vandring: Seitseminen Nationalpark
Sanna Marin kommer ursprungligen från ”bastuhuvudstaden” Tammerfors (Tampere), och en av hennes favoritparker hittar du fem mil från staden, som även är Finlands andra största stad. Här, i Seitseminen Nationalpark, finns ett brett utbud av vandringsleder, allt från korta och barnvänliga sådana, till branta och utmanande, och även tillgänglighetsanpassade leder lämpliga för rullstol eller barnvagn. I naturcentret hittar du information om parkens flora och fauna, ett café/restaurang där du kan äta eller köpa med dig picknickgodsaker till din vandring.
5. Urskogsparadis: Helvetinjärvi Nationalpark
En annan favorit hos statsministern är Helvetinjärvi Nationalpark (översatt: Helvetessjön). Denna nationalpark ligger runt fyra mil från Seitseminen (för den ruttade finns vandringled emellan de tu). Här hittar du urskog och total avskildhet och på grund av stigningarna även vidunderliga utsikter som agerat turistattraktion sedan 1800-talet. Här har många finska kulturikoner funnit sin inspiration, såsom konstnären Akseli Gallen-Kallela och poeten Johan Ludvig Runeberg. Även om det finns leder av varierande svårighetsgrad kan det ändå vara värt att notera att flertalet av dem är rejält utmanande. Åk hit och hitta din inre sisu!
Notera: Ovan fem tips är personligen rekommenderade av Finlands statsminister Sanna Marin och förmedlade till Visit Finland, men beskrivningarna och texterna är framtagna av Visit Finland.
För bilder på Sanna Marin och från destinationerna ovan, vänligen klicka här.
Nyckelord
Kontakter
Lisa BlomqvistPresskontakt Visit Finland
Tel:070-819 88 04visitfinland@obeyapr.seBilder







Länkar
Om
Visit Finland, en del av Business Finland, är en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com/sv/
Följ Visit Finland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Visit Finland
Finska favoriter – resenyheter du inte vill missa 202518.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
När reseplanerna för 2025 ska spikas gör du klokt i att blicka mot vårt östra grannland. Finland erbjuder hemliga lyxboenden, flytande bastuupplevelser, världens nordligaste Michelinrestaurang, Bottenvikens motsvarighet till Burning Man-festivalen och Mumintroll som firar 80 bast. Vi listar de hetaste finska resenyheterna som bör finnas med på din bucketlist för året.
5 finska Michelinkrogar som du måste besöka i sommar16.5.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Finland har utvecklats till en riktig matdestination. Ett bevis är de otaliga Michelinstjärnor som landet fått de senaste åren. Vi listar fem finska Michelinkrogar som du bara måste testa.
Finland är världens lyckligaste land – för sjunde året i rad20.3.2024 01:01:00 CET | Pressmeddelande
Finland har utsetts till världens lyckligaste land för sjunde året i rad. Detta enligt FN:s World Happiness Report som släpptes 20 mars. Nu kan man ansöka till landets nya initiativ ”Helsinki Happiness Hacks”, för att ta del av hemligheten bakom finländarnas lycka. – Den som har lycka bör dela med sig av den, säger Heli Jimenez på Business Finland.
Nu kan du ansöka till en unik lyckoexpedition i den finska huvudstaden13.3.2024 11:21:37 CET | Pressmeddelande
Finland, landet som utsetts till världens lyckligaste sex år i rad, bjuder nu in tio personer som får ta del av det finska receptet på lycka. Under den fem dagar långa lyckoexpeditionen i juni 2024 kommer några välvalda Helsingforsbor dela med sig av sina bästa hemligheter. Vill du bli en av de lyckliga att få följa med till Helsingfors – ansök nu.
Finska Lappland lanserar nytt samarbete – med en ren28.2.2024 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Nu kan du uppleva finska Lappland genom en rens ögon. Detta tack vare Visit Finlands nya influencersamarbete, med världens första ren-influencer Vesku. Följer du honom, har du möjligheten att vinna en högsommarhelg i finska Lappland, i renens fotspår.