Stockholms läns sjukvårdsområde

Rekordmånga ringde Droghjälpen och Alkohollinjen 2021

Dela
Samtalen till Droghjälpen ökade med 33 procent och till Alkohollinjen med 12 procent under 2021. Framför allt ökade förekomsten av kokain, amfetamin, tramadol och MDMA (ecstasy) i samtalen med Droghjälpen. Majoriteten av de som hör av sig har någon form av samsjuklighet. Det visar årsrapporten från de anonyma stödtjänsterna Droghjälpen, Alkohollinjen och Alkoholhjälpen.
Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

–  Kontakterna har ökat på alla tre stödlinjer de senaste åren. Att Droghjälpen sticker ut särskilt mycket i år tror vi beror på att fler känner till att vi finns, säger Kerstin Annerborn, enhetschef eStöd vid Beroendecentrum Stockholm, som driver Droghjälpen, Alkohollinjen och Alkoholhjälpen.

Jämfört med tidigare år är det framför allt förekomsten av kokain, amfetamin, tramadol och MDMA (ecstasy) som har ökat i samtalen med Droghjälpen. De drogerna berördes i ungefär dubbelt så många samtal. Nytt på Droghjälpen är det nylanserade självhjälpsprogrammet för cannabisanvändare och en mini-guide för anhöriga. Under 2021 hann runt 100 personer ta del av stödet.

–  Vi vet att självhjälpsprogram kan vara ett viktigt första steg för någon som vill förändra sitt beteende. Vi hoppas att programmen ska komma till nytta för ännu fler, säger Kerstin Annerborn.

Majoriteten av de som hör av sig har någon form av samsjuklighet

I årsrapporten ingår en samsjuklighetsrapport från Droghjälpen som visar att 60 procent av 750 personer som Droghjälpen hade kontakt med under 2021 hade någon form av samsjuklighet, det vill säga psykisk ohälsa parallellt med droganvändningen. De vanligaste psykiska besvären var ångest och depression.

I samma projekt undersöktes effekten av det anonyma stödet från Droghjälpen.

-  Användarna uppgav färre antal dagar med droganvändning och upplevde sina problem med droger som mindre, redan efter en kort stödkontakt. Även anhöriga upplevde att problemen minskade, de uppgav också att tilltron till att kunna förändra situationen hade ökat. Resultatet tyder på att relativt enkla insatser via nätet och telefon kan göra skillnad även för personer med samsjuklighet, säger Kerstin Annerborn.

Fakta om Alkoholhjälpen, Alkohollinjen och Droghjälpen

Alkoholhjälpen, Alkohollinjen och Droghjälpen erbjuder lättillgängligt stöd via nätet och telefon för personer som funderar över sina egna eller någon annans alkohol- och drogvanor. Stödet är anonymt, kostnadsfritt och tillgängligt i hela landet. Samtalen kan handla om att sätta ord på funderingar eller orosmoment, hur man kan förändra sin situation eller upprätthålla nya vanor, eller vilka alternativ det finns för vidare hjälp. Alla rådgivare är utbildade i motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT). Tjänsterna har ett tätt samarbete med varandra och drivs av enheten eStöd vid Beroendecentrum Stockholm.

Årsrapporten 2021 i siffror (förra årets siffra inom parantes)

Alkoholhjälpen, unika besökare webbplats: Siffran saknas för 2021 (503 429)

Alkoholhjälpen, aktiva användare webbplatsen: 3 816 (3 824)

Alkoholhjälpen, nya konversationer via frågelåda: 551 (620)

Alkoholhjälpen, aktiva i självhjälpsprogram: 1 549 (1 390)

Alkoholhjälpen, foruminlägg: 32 262 (39 137)

Alkohollinjen, in- och utgående samtal: 9 473 (8 508)

Alkohollinjen, rådgivande samtal: 3 502 (3 115)

Alkohollinjen, unika inringare: 2 678 (2 313)

Droghjälpen, totalt inkomna samtal under dygnet: 3 459 (2 588)

Droghjälpen, rådgivande samtal: 953 (834)

Droghjälpen, inkomna frågor via frågelåda: 226 (278)

Droghjälpen, utförda självtest: 351 (224)

Droghjälpen, unika besökare webbplats: 26 172 (22 841)

Droghjälpen, personer som använt självhjälpsprogrammet för cannabis: 35 (ny mätning)

Droghjälpen, personer som använt mini-guiden för anhöriga: 78 (ny mätning)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje besöker seniormottagningen på Boo vårdcentral15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Seniorer i Nacka kan sedan drygt ett år tillbaka möta sina vårdgivare och kommunkontakter vid ett och samma tillfälle. Det underlättar för äldre med komplexa sjukdomstillstånd och uppmärksammas av äldreministern som idag besöker seniormottagningen för att lära mer om verksamheten som ett gott exempel på samarbete mellan Region Stockholm och Nacka kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye