”Glöm inte bort oss inför valet!”

Gång på gång glöms vi bort. Att vi finns, människor med olika funktionsnedsättningar, verkar fortfarande inte vara någon självklarhet i Sverige år 2022.
-I samband med invasionen av Ukraina rapporterades det tydligt om den särskilda utsattheten för människor med nedsatt rörelseförmåga. Både att det är omöjligt att komma ner i ett skyddsrum med rullstol och att många flyktingar har en funktionsnedsättning, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.
-Men inför valrörelsen verkar vi och vårt perspektiv återigen glömmas bort. Till exempel DN:s stora valkompass har ingen fråga som berör våra rättigheter, säger Åsa Strahlemo. Varför är det så svårt att minnas att människor har olika förutsättningar?
Inför höstens val är DHR:s viktigaste frågor:
o Inga avgifter på hjälpmedel! Rullstolar, rullatorer och liknande ska vara avgiftsfria i alla regioner och kommuner, inklusive utprovning av hjälpmedel.
o Avskaffa de orimliga tidsbegränsningarna i beslut om samhälleliga stödinsatser. Beslut ska fattas tillsvidare om till exempel personlig assistans och hemtjänst. I de fall där en människas funktionsnedsättning uppenbarligen inte kommer förändras, ska den enskilda inte utsättas för nya prövningar och utvärderingar. Detta går emot både FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och målen i Agenda 2030 som Sverige skrivit under.
Vi vill också skapa diskussion om hur inkluderande den demokratiska processen egentligen är. Detta gör vi bland annat genom inventering av valstugor. Lokalavdelningar och distrikt har fått checklistor för valstugor samt tumstockar utskickade och kan mäta och värdera tillgängligheten i och runt valstugorna.
Kontakta gärna ordförande Åsa Strahlemo, tel: 086858029 eller 0705088029
Bifogas: Foto på Åsa Strahlemo samt affisch med valtema.
Fakta: DHR:s valkampanj
DHR:s valstrategi bygger på tre frågor på tre nivåer. På lokal och regional nivå är frågorna vardagsnära och arbetas med. De har dessutom koppling till målen i FN:s Agenda 2030.
Avdelningar: Ändra tidsbegränsade beslut gällande hemtjänst och personlig assistans till tillsvidarebeslut.
Koppling till Agenda 2030: Mål 1 (Ingen fattigdom), mål 10 (Främja social och politisk inkludering), mål 16 (fredliga och inkluderande samhällen)
Ett valpaket med bland annat underlag till insändare/debattartiklar, en folder med argument samt lite ”giveaways”.
Distrikt/region: Inga avgifter för hjälpmedel eller/och avgifter för utprovning av hjälpmedel.
Koppling till Agenda 2030: Mål 1 (Ingen fattigdom) och mål 10 (Främja social och politisk inkludering)
Ett valpaket med underlag till insändare/debattartiklar, en folder med argument samt lite ”giveaways”.
Nationell, FS och kansli: Främja social och politisk inkludering och säkerställa lika rättigheter för alla. Koppling till Agenda 2030: Mål 10 Minskad ojämlikhet. Genom att ställa oss frågan ”Vad saknas för att rättigheten inte uppfylls?” kan vi omsätta rättigheter till praktisk/faktisk politik. I valdebatten ska DHR:s roll vara att synliggöra och skapa dialog om vad som saknas för att rättigheter uppfylls i den specifika frågan. Dialog kan föras både medialt, direkt med makthavare och med riksdagskandidater.
Tillgänglighet – inventering av valstugor
Skapar möjlighet att diskutera demokrati och att ingen ska lämnas utanför. Är den demokratiska processen verkligen demokratisk och inkluderar alla om det inte går att ta sig in i en valstuga? Checklista med olika mått tillsammans med tumstock. För att en person med rullstol eller rullator ska kunna ta sig in i en valstuga.
Nyckelord
Kontakter
Lena MalmbergPressekreterareDHR
Tel:08-685 80 38lena.malmberg@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum