M Sverige

Kravet: Förbjud mopedbilar och låt A-traktorer köra snabbare

Dela
Antalet mopedbilar har ökat kraftigt det senaste decenniet. Cirka 17 000 fanns registrerade vid årsskiftet i Sverige trots omfattande kritik mot mopedbilens höga utsläpp och dåliga säkerhet. Nu kräver Riksförbundet M Sverige förbud av fordonsslaget.

– Mopedbilarna har låg krocksäkerhet och var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka. Den som kör en mopedbil släpper dessutom ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra. Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön, men fortsätter att öka i antal. Mopedbilarna bör fasas ut och förbjudas, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

Mopedbilar tillverkas ofta av plast och glasfiber och är lätta fordon med svagare kaross. I trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAPs tester har mopedbilarna visat sig ha betydligt sämre krocksäkerhet än personbilar. Även Riksförbundet M Sveriges tester har visat på höga risker för dödlig eller allvarlig personskada även vid låg hastighet. Sämre säkerhetsbälten, brister gällande krockkuddar och hög risk att välta vid svängning är ytterligare faror.

– Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet. Jag skulle därför avråda föräldrar från att låta ungdomar framföra dessa.

Ett alternativ till mopedbilen, som också ökar i popularitet, är A-traktorn. I dagsläget finns nästan 50 000 registrerade i Sverige. Även mot detta fordon finns dock kritik. Därför utreder nu Transportstyrelsen nya regler för a-traktorer på uppdrag av regeringen. I dag räcker det att ha körkort med AM-behörighet, som gäller för Moped klass 1, för att få köra A-traktor.

– A-traktorer är en bra introduktion i trafiken och förbättrar mobiliteten för inte minst ungdomar. De har en stabilare och säkrare konstruktion än mopedbilar. Även här finns dock säkerhetsproblem som behöver åtgärdas. Många a-traktorer är lätta att manipulera och det finns inget bälteskrav. Körkortskraven bör förändras eftersom a-traktorer skiljer sig från mopeder på många sätt.

Även de låga hastigheterna är i dag ett problem. Till skillnad från mopedbilar, som får framföras i 45 km/h, får en A-traktor inte vara konstruerad för att köra mer än 30 km/h.

– De låga hastigheterna orsakar köer och försämrar framkomligheten för andra trafikanter. På 2+1-vägar och andra vägar med begränsade möjligheter att köra om ökar risken för upphinnandeolyckor. Med en hastighetshöjning skulle trafikrytmen förbättras och fler välja bort mopedbilen.

– Vägen framåt är att höja säkerheten i de i konstruktionen robustare A-traktorerna och att även förbättra förarutbildningen. Då kommer fler föräldrar kunna känna sig tryggare samtidigt som ungdomar får bibehållen mobilitet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 26
112 40 Stockholm

08-690 38 00https://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye