Blodomloppet i Västerås gör comeback - vill bryta dyster trend

Dela
Efter två års uppehåll och pandemi gör Blodomloppet comeback i Västerås. Sveriges största motionsloppsserie arrangeras i staden 25 augusti. Och arrangörerna hoppas bryta trenden med 30 procent deltagartapp nationellt. "4000 löpare är mitt personliga mål", säger Henrik Astfors, kanslichef för Västerås FK.

Blodomloppet lockade innan pandemin nästan 5 000 löpare varje år till Västerås, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största i landet. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. I Västerås avgörs loppet 25 augusti, och utgår ifrån Rocklunda IP. Just nu har nästan 3000 löpare redan anmält sig. Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras.

Det har varit ett tufft år hittills för de orter som redan arrangerat loppet, med ett genomsnittligt deltagartapp på 30 procent. Det vill Västerås FK:s Henrik Astfors bryta.

- Blodomloppet är vårt största motionslopp och det är dessa lopp som är våra viktigaste arrangemang ekonomiskt. Vi hade 5000 löpare 2019 och hoppas kunna få med fler än det nationella snittet på 30 procents tapp. 4000 löpare är mitt personliga mål, säger Henrik Astfors.

Problem att få in yngre blodgivare

Blodomloppet har funnits sedan 1993 och är ett initiativ av organisationen GeBlod, som företräder landets blodcentraler. Arrangemanget är ett sätt att uppmärksamma vikten av att bli blodgivare. Blodcentralen kommer finnas på plats med en trailer för att registrera nya givare.

De senaste veckorna har flera regioner rapporterat om blodbrist. Men Västmanland har klarat sig väldigt bra i nuläget, betydligt bättre än storstadsregionerna.

- Det finns ett stabilt blodlager just nu tack vare ett stort intresse under sommaren och en trogen givarkår, säger Karin Delborn Höök på blodcentralen i Västerås.

Men det finns utmaningar för blodcentralen också.

- Vi har problem med att få in yngre givare. En stor del av givarkåren är över 60 år. Här finns en risk att tappa många givare framåt. Dessutom finns det ett stort antal registrerade givare i regionen som inte är aktiva. Så en utmaning för Västmanland är att faktiskt få dit dem till blodcentralerna, säger hon.

Det finns 5350 aktiva blodgivare i Västmanland.

Mer info om Blodomloppet: https://blodomloppet.se/vara-lopp/vasteras/

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 21 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum