Våld i nära relationer påverkar arbetsplatsen
Undersökningen är en enkät utförd på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten av forskare vid Western University i Kanada. Undersökningen gjordes på fem svenska myndigheter: Jämställdhetsmyndigheten, samt länsstyrelserna i Kronoberg, Skåne, Värmland och Västerbotten., Enkäten skickades ut till 1578 anställda under september 2021 och besvarades av totalt 859 personer.
Att agera som chef eller kollega
Undersökningen visar att det finns anställda på dessa arbetsplatser har erfarenheter av våld. Det framkom att den som är utsatt för våld och som berättar på arbetsplatsen i första hand pratar med en kollega, i andra hand sin chef och först efter det med andra funktioner som HR och fack.
Deltagarna i undersökningen ansåg att frågan om våld i nära relationer skulle tas upp på arbetsplatsen i till exempel medarbetarsamtal och på temadagar.
Som ett led i detta arbete har Jämställdhetsmyndigheten skapat webbkursen Våld i nära relation – agera som chef eller kollega. Den handlar om hur våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck kan upptäckas och hanteras på arbetsplatsen ur två perspektiv: som kollega eller chef. Kollegor och chefer får kunskap om hur de kanagera om de tror att någon är utsatt, eller utsätter andra och får kännedom vilket nationellt stöd som finns att få.
Den 30 augusti kl. 08:00 sänder vi ett frukostwebbinarium i samband med lanseringen av webbkursen.
— Vi märker att intresset för frågan är stor, det är över 900 anmälda till frukostwebbinariet, säger Kerstin Kristensen.
Kursen är den tredje webbkursen som Jämställdhetsmyndigheten tagit fram. Den är precis som de tidigare kostnadsfri och tillgänglig för alla på webbutbildning.jamy.se.
— Kursen är uppdelad i två spår, en för chefer och en för kollegor. Den innehåller praktiska övningar med möjlighet att öva sig på att våga fråga om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, säger Kerstin Kristensen, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Kontakter
Carin MalmbergJämställdhetsmyndigheten
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seLänkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Långsam utveckling för jämställdheten23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inom flera områden går jämställdheten bakåt eller står stilla, visar Jämställdhetsmyndighetens årliga rapport. När politiker beslutar om konkreta åtgärder går utvecklingen framåt, men utvecklingen i samhället får konsekvenser även för jämställdheten.
Fler utsatta för prostitution och människohandel blir upptäckta14.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet utsatta i prostitution och människohandel som myndigheterna känner till ökade under 2024 för tredje året i rad. Totalt identifierades 430 personer.
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum