Jämställdhetsmyndigheten

Våld i nära relationer påverkar arbetsplatsen

Dela
I en undersökning som Jämställdhetsmyndigheten har låtit göra framkommer det att våld i nära relation har en påverkan på arbetsförmågan och relationer på arbetsplatsen. En av deltagarna i undersökningen svarade: ”Jag blir en sämre kollega när jag mår dåligt, arbetsplatsen påverkas när man inte kan bidra till att skapa en god arbetsmiljö. Man är för absorberad av sig själv/relationen till partnern för att orka bry sig om andra”.

Undersökningen är en enkät utförd på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten av forskare vid Western University i Kanada. Undersökningen gjordes på fem svenska myndigheter: Jämställdhetsmyndigheten, samt länsstyrelserna i Kronoberg, Skåne, Värmland och Västerbotten., Enkäten skickades ut till 1578 anställda under september 2021 och besvarades av totalt 859 personer. 

Att agera som chef eller kollega 

Undersökningen visar att det finns anställda på dessa arbetsplatser har erfarenheter av våld. Det framkom att den som är utsatt för våld och som berättar på arbetsplatsen i första hand pratar med en kollega, i andra hand sin chef och först efter det med andra funktioner som HR och fack. 

Deltagarna i undersökningen ansåg att frågan om våld i nära relationer skulle tas upp på arbetsplatsen i till exempel medarbetarsamtal och på temadagar. 

Som ett led i detta arbete har Jämställdhetsmyndigheten skapat webbkursen Våld i nära relation – agera som chef eller kollega. Den handlar om hur våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck kan upptäckas och hanteras på arbetsplatsen ur två perspektiv: som kollega eller chef. Kollegor och chefer får kunskap om hur de kanagera om de tror att någon är utsatt, eller utsätter andra och får kännedom vilket nationellt stöd som finns att få.

Den 30 augusti kl. 08:00 sänder vi ett frukostwebbinarium i samband med lanseringen av webbkursen.

—      Vi märker att intresset för frågan är stor, det är över 900 anmälda till frukostwebbinariet, säger Kerstin Kristensen.  

Kursen är den tredje webbkursen som Jämställdhetsmyndigheten tagit fram. Den är precis som de tidigare kostnadsfri och tillgänglig för alla på webbutbildning.jamy.se. 

—      Kursen är uppdelad i två spår, en för chefer och en för kollegor. Den innehåller praktiska övningar med möjlighet att öva sig på att våga fråga om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, säger Kerstin Kristensen, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten. 

Kontakter

Länkar

Om

Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhetsmyndigheten

Göteborg

031-392 90 52https://www.jamstalldhetsmyndigheten.se/

Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Följ Jämställdhetsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten

Barn tvingas själva ta ansvar för att inte bli bortförda2.10.2023 08:04:00 CEST | Pressmeddelande

Många barn och unga som blir bortförda till andra länder får inte tillräcklig hjälp. Ofta behöver de själva vara drivande för att få det stöd och det skydd som de behöver och har rätt till, trots att deras situation ofta är känd av myndigheter sedan tidigare. De barn och unga som Jämställdhetsmyndigheten har kartlagt har dessutom blivit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck innan, under och ibland även efter utlandsvistelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum