Kungl. Patriotiska Sällskapet

Stinnerboms tilldelas Kulturarvsmedaljen

Dela
Kungl. Patriotiska Sällskapet tilldelar Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom Kulturarvsmedaljen för att de med stor framgång utvecklat och förmedlat ett sceniskt kulturarv med rötter såväl i värmländsk tradition som i världskulturen. Sedan 1990 driver de Västanå Teater i värmländska Sunne.
Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom. Foto: Håkan Larsson.
Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom. Foto: Håkan Larsson.

– Västanå Teater har en egen spelstil med berättande, musik och dans som lika viktiga delar av helheten. Det är storstilat, berörande och konstnärligt mycket högtstående, säger Susann Silfverstolpe, förslagsställande ledamot och tidigare intendent på Bukowskis. 

Medaljen kommer att delas ut i samband med jubileumsföreställningen En saga om en saga den 9 september. Sällskapets ledamot, landshövding Georg Andrén överlämnar medaljen. Föreställningen celebrerar teaterns egen femtioåriga saga och är ett möte mellan Västanå Teater och Selma Lagerlöf. 

Karin Helander, professor i teatervetenskap och ledamot i Kungl. Patriotiska Sällskapets förvaltningsutskott har formulerat Sällskapets motivering.

Motivering
Regissören, teaterchefen och riksspelmannen Leif Stinnerbom och kostymskaparen Inger Hallström Stinnerbom har med stor framgång på Västanå Teater under drygt tre decennier utvecklat och förmedlat ett sceniskt kulturarv med rötter såväl i värmländsk tradition som i världskulturens folkmusik och dans. Genom starkt visuell, kroppslig, poetisk och musikalisk berättarteater dansar texten i Selma Lagerlöfs mångbottnade texter eller i myter, folksagor och epos som Eddan och Kalevala. Detta specifika kulturarv traderas nu också genom nya generationer Stinnerbom.

– Vi är oerhört överraskade, stolta och glada över att få erhålla Kulturarvsmedaljen! Folkkulturen och kulturarvet har varit den outsinliga källa vi öst ur under alla år. Då teater är ett enormt kollektivt arbete känner vi att alla medarbetare på Västanå Teater genom alla år har stor del i denna utmärkelse, berättar kulturarvsmedaljörerna Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom.

Läs mer om Västanå Teater.

Om Kulturarvsmedaljen
Medalj för bevarande av svenskt kulturarv (Kulturarvsmedaljen) instiftades 2012 med syftet att premiera och lyfta fram betydelsen av de många oegennyttiga och engagerade arbetsinsatser som enskilda, föreningar, företag, församlingar och organisationer gör i syfte att bevara, utveckla och tillgängliggöra det svenska kulturarvet. Nomineringarna görs av sällskapets ledamöter. Medaljen är gjord i 18 karat guld och ges i Sällskapets första storlek, den 11:e i den berchska skalan, med Kung Carl XVI Gustafs bild på åtsidan. 

Tidigare mottagare
Carl-Gustaf von Ehrenheim, Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson, Anders Wall, Barbro Osher, Kjerstin Häggbom Dellert, Alexander Husebye och Eva Rydberg.

Nyckelord

Kontakter

Ständig sekreterare:
Kjell Blückert
Kansli- och fondansvarig
kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 76 62


Biträdande sekreterare:
Anette Jonsson
Kommunikations- och medaljansvarig
anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 74 63

Bilder

Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom. Foto: Håkan Larsson.
Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom. Foto: Håkan Larsson.
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på över 800 Mkr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye