
PRESSINBJUDAN: Hållbar belysning och ljusdesign i fokus på Ljusdagen den 6 september

Tid och plats: 6 september kl. 14.00 på Clarion Hotel Sign, Lilla Bantorget, Stockholm
I år är det ett stort fokus på hållbarhet och dagen handlar mycket om förutsättningarna och möjligheterna för goda, hållbara ljusmiljöer inne och ute. Aspekter som lyfts fram är, bland annat:
- Ljusföroreningar och ljus för både människan och den biologiska mångfalden
- Återvinning, återbruk, cirkuläritet
- Ljuskvalitet och energieffektivitet
Det är inbjudna forskare, ljusdesigners samt representanter från Energimyndigheten och Trafikverket så belyser hållbarhet från ovannämnda perspektiv.
Huvudtalare är Alexander Ståhle, stadsforskare och stadsplanerare och en av landets mest anlitade föreläsare inom stadsutveckling, fastigheter och trafik. Han är doktor i stadsbyggnad på KTH, VD för arkitektkontoret Spacescape och grundare till Placetoplan.
Det prestigefyllda Svenska Ljuspriset delas ut i två klasser bland följande finalister:
SVENSKA LJUSPRISET INTERIÖR:
- Brasserie Astoria, Stockholm
- Ericsson Imagine Studio, Kista
- Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm
- Quality Hotel The Weaver, Mölndal
SVENSKA LJUSPRISET EXTERIÖR:
- Sundbybergs kyrka och kyrkopark
- Gubbängens fördelningsstationen, Stockholm
MINIUTSTÄLLNING: Hållbara belysningsnyheter
En miniutställning i samband med evenemanget visar ett axplock av hållbara belysningsnyheter. 29 ledande leverantörer finns på plats.
Utställningen håller öppet kl. 10 - 13.30 för allmänheten, därefter för Ljusdagen-deltagarna.
Komplett program för Ljusdagen finns på www.ljusdagen.se
För pressanmälan och mer information, kontakta Mervi Rokka, kommunikationsansvarig, tel 070-211 4541 eller e-post: mervi.rokka@belysningsbranschen.se
Nyckelord
Kontakter
Mervi Rokkakommunikationsansvarig
Tel:08-56636706Tel:070 211 4541mervi.rokka@belysningsbranschen.seBilder

Länkar
Om
Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.
Följ Belysningsbranschen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen
De gör upp om Svenska Ljuspriset – finalisterna utsedda9.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sex projekt har gått till finalen om Svenska Ljuspriset, som årligen korar de belysningsmässigt bästa byggprojekten i Sverige. Tre av projekten är med i interiörklassen och tre i exteriörklassen. Samtliga finns i Göteborg eller Stockholm.
Nio projekt tävlar om prestigefyllt pris4.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag avslöjas vilka projekt som tävlar i år om det prestigefyllda Svenska Ljuspriset - en utmärkelse som vill uppmärksamma betydelsen av god ljusplanering. Fem projekt är uttagna att tävla i interiör- och fyra i exteriörklassen. Klart är att årets vinnare kommer att finnas i Göteborg och/eller i Stockholm.
Nästa vecka inleds lysrörsutfasningen – många fastighetsägare omedvetna16.2.2023 13:24:06 CET | Pressmeddelande
Den 24 februari inleds utfasningen av lysrör i Sverige. Många fastighetsägare är fortfarande omedvetna men behöver agera nu för att klara omställningen. Först ut är kompakt- och cirkellysrör, i augusti kommer turen till övriga konventionella lysrör.
TÄVLINGSINBJUDAN: Tävla om Sveriges bästa projekt under 2022 – delta i Svenska Ljuspriset16.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Anmälan är nu öppen för inlämning av tävlingsbidrag till årets omgång av Svenska Ljuspriset. Har du medverkat i ett projekt under 2022 där ljus och belysning har intressanta kvaliteter och planerats på ett hållbart sätt för både människa och miljö – är du välkommen att delta.
17 miljoner armaturer berörs av nya lagen – är fastighetsägarna redo?15.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nästa år förbjuds ett flertal idag vanligt förekommande ljuskällor på grund av ett slopat undantag för kvicksilver. Lagen innebär stora miljövinster och samtidigt stora utmaningar för Sveriges fastighetsägare.