Läkemedelsverket

EMA rekommenderar godkännande av covidvaccin för omikron

Dela
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att rekommendera att två nya uppdaterade vacciner; ett från Pfizer-Biontech och ett från Moderna, ska godkännas av EU-kommissionen. De uppdaterade vaccinen ska ge bättre skydd mot virusvarianten omikron.

Studier visade att dessa vacciner kan utlösa starka immunsvar mot Omicron BA.1 liksom mot den ursprungliga SARS-CoV-2-stammen hos personer som tidigare vaccinerats. De nya vaccinerna ger högre antikroppssvar mot Omicron BA.1 jämfört med original-vaccinerna, och minst lika bra antikroppssvar mot det ursprungliga SARS-CoV-2.

– Båda dessa vacciner är av typen mRNA-vacciner och rekommenderas nu som påfyllnadsvaccin till personer från 12 års ålder, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket.

Rekommendation om användning ger Folkhälsomyndigheten.


Biverkningar som observerades med de anpassade vaccinerna är jämförbara med de som noterats för de ursprungliga och är ofta milda och övergående.

Relaterad information

First adapted COVID-19 booster vaccines recommended for approval in the EU

Coronavaccin, vaccin mot coronaviruset (covid‍-‍19)

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye