Läkemedelsverket

Fler ska få tillgång till naloxon

Dela
Inom ramen för Socialstyrelsens regeringsuppdrag att öka tillgängligheten till naloxon har Läkemedelsverket tittat på möjligheten för receptfrihet för naloxon i form av nässpray. Läkemedelsverket ser flera möjligheter att göra naloxon mer tillgängligt för anhöriga och socialtjänstpersonal som möter personer i missbruk. Likväl är myndighetens bedömning att receptfrihet för naloxon i form av nässpray inte är möjligt under nuvarande lagstiftning med de krav på riskminimerande åtgärder som ställs vid utlämnande av läkemedlet. Det är slutsatserna i Läkemedelsverkets delrapport till Socialstyrelsen.

– Naloxon räddar liv vid överdoser samtidigt som det har väldigt få och milda biverkningar, men naloxon behöver bli mer tillgängligt för såväl anhöriga som socialtjänst och andra yrkesgrupper. Om detta råder inget tvivel. Därför ska vi göra allt som är möjligt att läkemedlet blir mer tillgängligt i samhället och når fler mottagargrupper, säger Maria Furberg, utredare på Läkemedelsverket.

Andra länders lösningar kan vara vägen framåt

Även om Läkemedelsverkets bedömning är att receptfrihet för naloxon nässpray inte är möjligt under nuvarande lagstiftning, ser myndigheten att det finns snabbare vägar för att öka tillgängligheten av naloxon både inom och utanför hälso och sjukvården som inte förutsätter receptfrihet via apotek. Läkemedelsverket kommer nu att fortsatt skyndsamt utreda alternativa möjligheter.

– Vi kommer att bistå Socialstyrelsen att bland annat titta på om det finns förutsättningar för att via särskilda distributionscentrum dela ut nässpray till, och samtidigt utbilda, anhöriga eller socialtjänst, säger Maria Furberg. En sådan lösning behöver utredas vidare avseende exempelvis kostnadsaspekter. Här kan det finnas lärdomar från liknande projekt i Norge.

Läkemedelsverket kommer också titta på andra länders lösningar när det gäller undantagsregler i lagstiftningen.

Bakgrund

Läkemedelsverket fick i uppdrag av Socialstyrelsen att se över möjligheterna att omklassificera naloxon i form av nässpray till att bli receptfritt, för att öka tillgången. Socialstyrelsen fick ursprungligen uppdraget från regeringen 2021 och det handlar i huvuddrag om att på olika sätt öka tillgängligheten av naloxon.

Relaterad information

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye