Dramaten

Prisbelönta Staffan Göthe i pjäs av Brecht

Dela
Staffan Göthe spelar vetenskapsmannen Galilei när Carolina Frände sätter upp Galileis liv av Berthold Brecht. Premiär på Lilla scenen den 13 oktober. –Enligt Brecht är teaterns uppgift att lyfta det som skaver och är bökigt, men att det inte behöver gestaltas på ett svårmodigt sätt. Han visar hur teatern kan vara en lek. Det är en teatersyn jag delar, säger pjäsens regissör Carolina Frände.
Staffan Göthe. Foto: Klara G.
Staffan Göthe. Foto: Klara G.

Året är 1609 och en man har nyligen bränts till döds i Rom för att ha påstått att jorden kretsar kring solen. Galilei har, tack vare sin nya kikare, bevis för att påståendet stämmer. Nu måste han få världen att förstå att jorden och människan inte är världens centrum.

Staffan Göthe, årets mottagare av Svenska Dagbladets Thaliapris, är skådespelare och dramatiker med en lång teaterkarriär. På Dramaten har han medverkat i nästan 20 uppsättningar och han har också gjort mängder av tv- och filmroller. Nyligen blev han uppmärksammad för sin roll i tv-serien En kunglig affär.

Carolina Frände, som står för regin, har på Dramaten bland annat regisserat Performance Lecture: Om sanning med Åsa Wikforss. Hon var under tio år konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen. 2012 fick Frände Svenska Dagbladets Thaliapris.

Medverkar gör: Gustav Berg, Thérèse Brunnander, Staffan Göthe, Christoffer Svensson, Siham Shurafa och Lotta Tejle.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Staffan Göthe. Foto: Klara G.
Staffan Göthe. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Carolina Frände och Staffan Göthe. Foto: Leonard Stenberg.
Carolina Frände och Staffan Göthe. Foto: Leonard Stenberg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Efterlängtad Liv Strömquist ger goda råd i en bisarr tid20.2.2024 10:01:47 CET | Pressmeddelande

Dramatens radarpar Liv Strömquist och Ada Berger har skapat en ny komedi med småpåvar, nyfrälsta experter och sexiga föreläsare som älskar att ge goda råd. På scen syns deras trogna ensemble från tidigare föreställningar: Sanna Sundqvist, Ana Gil de Melo Nascimento, Eric Stern och David Book, nu förstärkt med Johan Ulveson och Maia Hansson Bergqvist. Urpremiär för Liv och Död Strömquist på Stora scenen den 8 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye