Djurens Rätt

34 djurvänliga ledamöter tar plats i riksdagen

Dela
Inför riksdagsvalet listade Djurens Rätt djurvänliga kandidater utifrån en enkätundersökning, för att underlätta för den som ville personrösta för djuren. Av de 349 ledamöterna som tar plats i den nya riksdagen kvalificerade sig 34 stycken som djurvänliga.
34 djurvänliga ledamöter tar plats i riksdagen. Foto: Shutterstock
34 djurvänliga ledamöter tar plats i riksdagen. Foto: Shutterstock

Samtliga riksdagspartier förutom Kristdemokraterna finns representerade bland de djurvänliga ledamöterna som tar plats i riksdagen. De flesta representerar Miljöpartiet, följt av Vänsterpartiet.

En större andel av dessa har blivit personvalda jämfört med riksdagens ledamöter i genomsnitt. Nästan en tredjedel (29 %) av de djurvänliga ledamöterna blev personvalda. Sett till hela riksdagsgruppen utgör de personvalda ledamöterna knappt en femtedel (18 %).

– Det är glädjande att så många djurvänliga ledamöter valts in i riksdagen, och de många personkryssen pekar återigen på att svenska folkets engagemang för djurvänlig politik är stort. Nu börjar det viktiga arbetet med att omsätta löftena till handling för djuren, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Samtliga av de invalda djurvänliga ledamöterna svarade ja på frågan "Kommer du som riksdagsledamot att arbeta för ett stärkt djurskydd?" Därtill kunde de i enkäten kryssa i vilka av åtta av Djurens Rätt utvalda prioriterade frågor de kommer att ställa sig bakom om de blir valda. Mer information om hur undersökningen genomfördes finns här.

– Störst intresse verkar finnas för att fasa ut de plågsamma djurförsöken en gång för alla och jag ser verkligen fram emot ett intensifierat arbete här så snart som bara möjligt, säger Camilla Bergvall.

Så här många av de 34 djurvänliga ledamöterna ställer sig bakom respektive prioriterad fråga:

  1. Ökade statliga anslag till utveckling av alternativa metoder till djurförsök: 32
  2. Handlingsplan för utfasning av djurförsök: 27
  3. Ett slutdatum för när plågsamma bedövningsmetoder vid slakt inte längre får användas, som koldioxidbedövning av grisar och fiskar och elbadsbedövning av fjäderfä, samt satsningar på mer forskning om bättre bedövningsmetoder: 27
  4. Avveckling av pälsdjursfarmning: 25
  5. Mer jämlika konkurrensvillkor mellan animaliska och växtbaserade produkter, exempelvis genom minskat stöd till animalieproduktion eller ökat stöd till växtbaserade livsmedel: 25
  6. Minskad köttkonsumtion: 24
  7. Förbud mot att hålla hönor i burar: 24
  8. Inrättandet av en expertmyndighet med prioriterat ansvar för djurskydd: 20

Här kan du se vilka av de djurvänliga ledamöterna som tog sig in i riksdagen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

34 djurvänliga ledamöter tar plats i riksdagen. Foto: Shutterstock
34 djurvänliga ledamöter tar plats i riksdagen. Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye