SPF Seniorerna

Ny rapport: Vad räcker en vanlig pension till?

Dela
Vad räcker en vanlig pension till i vardagen när den ställs mot en basbudget för seniorer? Hur många pensionärer har garantipension utbetald idag och vad säger dessa siffror om pensionssystemet idag och för dess framtid? Det är några av frågorna som diskuteras i SPF Seniorernas nya rapport, som konstaterar att ungefär hälften av landets pensionärer riskerar en tuff ekonomisk situation.

Rapporten undersöker pensionerna (allmän pension och tjänstepension) i kronor och vad dessa pensioner på individ­nivå kan tänkas räcka till i vardagen. I rapporten konstateras att omkring hälften av landets pensionärer, utifrån deras individuella totala pension, riskerar en tuff ekonomisk situation. Detta indikeras av grundskyddsnivåerna (inkomstgränsen för möjlighet till bostadstillägg och antal personer med garantipension) samt när vanliga pensionsnivåer jämförs med en tight månadsbudget. Om enbart allmän pension på individnivå beaktas får tre av fyra seniorer det tufft med månadsbudgeten. Med en något mer generös budget skulle bara en fjärdedel av pensionärerna få sin totala pension att räcka. Dessutom är inkomströrligheten bland pensionärer svag, äldre tenderar jämfört med yngre att bli kvar på samma inkomstnivåer eller sjunka nedåt.

Tjänstepensionen bidrar till att pensionerna för ganska många ändå räcker hyfsat. Men det medför en sårbarhet, man blir beroende av att ha en god tjänstepension och att helst ha valt livsvarigt uttag av densamma. Tjänstepensionen har blivit räddningen för en allmän pension som inte längre kan sägas utgöra en stabil grund för den totala pensionen. Andra livlinor inkluderar att se till att vara sammanboende, att förlita sig på grundskyddet eller tillgång till inkomster utanför systemet (privat pension, löneinkomster, sparpengar). Men syftet med ett pensions­system är att andra inkomster än pension inte ska behövas och man ska inte behöva vara sammanboende för att klara sig.

Det kan vara så att politiken är tillfreds med dagens pensionssituation. Men en fråga som kräver svar – när den inkomstrelaterade allmänna pensionen succesivt blivit allt svagare men lämnats utan åtgärder, och politiken beslutat om att allt fler (totalt nära hälften) av landets pensionärer ska omfattas av garantipension – är vad för typ av pensionssystem vi ska ha i Sverige? Ett grundtrygghetssystem eller ett inkomstrelaterat pensionssystem? Om det är ett inkomstrelaterat system där allmän pension ska utgöra en trygg bas, räcka till i vardagen och spegla individernas arbetsinsatser så måste den inkomstbaserade allmänna pensionen förstärkas.

Rapporten finns också att läsa på SPF Seniorernas webbsida

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SPF Seniorerna
SPF Seniorerna
Box 38063
10064 Stockholm

08-692 32 50https://www.spfseniorerna.se/

SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Pensionssystemets sjunkande legitimitet kan enbart stärkas genom högre pensionsavgift2.4.2025 09:31:20 CEST | Pressmeddelande

Att det inte lönar sig att ha arbetat för pensionen är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv. En klar majoritet av dagens pensionärer klarar sig inte på enbart allmän pension. Och det är många "om" som ska uppfyllas för att få en bra pension i framtiden. Pensionsavgiften måste därför höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.

Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande

SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye