Kaffesumpsbröd, svinnbuljong och återvunna rester: 4 tips för att minska matsvinnet i hemmet
Enligt statistik från Livsmedelsverket slänger varje person i Sverige ungefär 19 kilo mat per år, vilket motsvarar cirka 40 måltider. Men lösningen på problemet är tyvärr inte så enkel att det räcker med att äta upp maten på tallriken. Det börjar redan i matbutiken och fortsätter hela vägen till tallriken och hur vi hanterar den maten som blir över efter måltiden.
Anders Berglund, kock på ISS:
”ISS har levererat mat- och dryckestjänster till företag världen över i flera decennier. Därför har vi ambitiösa mål att halvera vårt eget och våra kunders matsvinn till 2027. Längs med vägen har vi lärt oss många knep som skapar en mer hållbar vardag även i köket där hemma. Alla kan göra skillnad, det är bara viktigt att veta hur.”
Anders bästa tips för att minska matsvinnet i hemmet:
Gårdagens kaffe är morgondagens fralla
Vissa saker slängs av ren vana, till exempel kaffesumpen. Men i själva verket har kaffesump en rad olika användningsområden, allt från hudvård till växtnäring. Man kan även baka bröd med kaffesump, ett väldigt bra exempel på hur man kan använda en produkt flera gånger. Ligger det kvar kaffe i kannan vid dagens slut? Frys ner det till kuber och häll sedan mjölk på det frysta kaffet för en god (i dubbel bemärkelse) is-latte.
Gör din egen svinnbuljong
Ett enkelt tips som gör stor skillnad är att ta tillvara de matrester som annars åker direkt i komposten. Spara lökskal, morotsskal, blasten från kål och stjälkar från till exempel broccoli. Genom att koka ihop detta får man en alldeles utmärkt grönsaksbuljong som man sedan kan frysa ner i påsar avsedda för iskuber. Likadant med kycklingskrov och andra animaliska rester.
Planera dina matinköp
Det låter basalt – men planering är det som skapar störst skillnad när det kommer till matsvinn. Mycket av maten som slängs är frukt, grönsaker och mejeriprodukter som blivit gamla. Genom att planera dina matinköp bättre kan du förebygga att mat hinner gå ut innan användning. Köp inte större förpackningar än det som behövs.
Inventera mera
Håll koll på vad som finns i kylskåpet redan och planera maträtterna utifrån det som blir gammalt först. Var även förlåtande mot bäst-före-datumet, vissa produkter går bra att äta även om de ”gick ut” igår.
Nyckelord
Kontakter
Victoria AdamczakPressansvarig ISS Sverige
Tel:0734-36 68 08presskontakt@se.issworld.comBilder
Om
Om ISS
ISS är människorna bakom världens bästa platser - platser som fungerar, inspirerar och ger. I Sverige är vi över 6 000 medarbetare och finns i hela landet. Vi bidrar till att skapa välbefinnande och engagemang, minska miljöpåverkan och vårda fastigheter. Vi gör det genom att kombinera data, insikter och utmärkt service på kontor, industrilokaler, sjukhus och andra platser runt om i världen. Globalt är vi cirka 350 000 medarbetare.
Följ ISS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ISS
Gustaf Landin är ny vd för ISS Sverige5.8.2024 13:01:26 CEST | Pressmeddelande
Gustaf Landin är ny vd för ISS Facility Services AB. Han har sedan mars 2024 varit tillförordnad vd och tillträdde den ordinarie rollen den 1 augusti 2024.
Förändring i ISS Sveriges företagsledning16.2.2024 13:40:06 CET | Pressmeddelande
Andreas Thorling, vd för ISS Facility Services AB, har beslutat sig för att lämna ISS och ta sig an nya utmaningar utanför organisationen.
ISS närliggande nettonollmål validerade av Science Based Targets initiative5.12.2023 16:04:50 CET | Pressmeddelande
Valideringen understryker ISS:s engagemang för att bekämpa klimatförändringar och går i linje med företagets nettonollmål. Dessutom bekräftar det att ISS mål harmoniserar med de senaste vetenskapliga framstegen och principerna från Parisavtalet. Det är även ett bevis på att ISS stöttar SBTi i deras ambitiösa globala uppdrag: att få företag att minska koldioxidutsläppen.
Hybridarbete försämrar företagskulturen4.12.2023 09:48:43 CET | Pressmeddelande
Hybridarbete. Hur påverkas egentligen företagskulturen av distans- och hemarbete? I en undersökning från ISS framkommer att nästan varannan svensk svarar att hemarbete har en negativ effekt på kulturen eftersom relationer till kollegor och chefer försämras. 49 procent tror dessutom att hemarbete leder till att man blir mindre intresserad av sociala sammanhang och aktiviteter, vilket i sin tur leder till sämre och färre arbetsrelationer.
Svenskar är usla på sjukanmälan - kvinnor drabbas hårdast6.11.2023 11:28:56 CET | Pressmeddelande
Att gå till kontoret fast man är snuvig är något de flesta gjort någon gång. Men med ett arbetsklimat där hemarbete blir allt vanligare - hur ser svenskarna på att vara sjuk och arbeta hemma? En undersökning från ISS visar att fler än hälften arbetar hemifrån trots att de är sjuka.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum