ISS

Svenskar är usla på sjukanmälan - kvinnor drabbas hårdast

Dela

Att gå till kontoret fast man är snuvig är något de flesta gjort någon gång. Men med ett arbetsklimat där hemarbete blir allt vanligare - hur ser svenskarna på att vara sjuk och arbeta hemma? En undersökning från ISS visar att fler än hälften arbetar hemifrån trots att de är sjuka.

I en Novus-undersökning utförd på uppdrag av ISS svarar 58 procent att de arbetar hemifrån när de egentligen är sjuka. Kvinnor har högst representation, sex av tio uppger att de jobbar trots sjukdom. Den vanligaste anledningen, enligt svenskarna, är att arbetsbelastningen blir för stor när de väl kommer tillbaka. Även här är det främst kvinnor som upplever detta, med fem av tio svaranden. 

–Att inte ha en genomarbetad strategi för den digitala och fysiska arbetsplatsen kan medföra en fara för människors välmående och hälsa. Utöver att man jobbar fast man är sjuk så upplever var tionde svensk att de blir mer nedstämda av att jobba hemifrån, samtidigt som fyra av tio svenskar tycker att arbetsdagen får ett tydligare slut på kontoret. Dessa siffror visar på hur viktigt det är att kunna fånga upp sina medarbetare, att skapa en plats som adderar andra värden än hemmakontoret, en plats där vi har möjlighet att verkligen se och möta personen. I en värld av hybridarbete där jobb och fritid allt mer flyter samman blir platser att mötas viktigare än någonsin!, säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige. 

Sjukdom en ekonomisk förlust

41 procent uppger att de arbetar trots sjukdom för att de inte vill förlora pengar. Detta är vanligast bland folk med barn i hushållet. Även här är det kvinnor i större utsträckning än män som menar att de inte vill förlora pengar. Var tionde svensk uppger dessutom att de upplever att det förväntas att arbeta hemifrån när de är sjuka. 

Vill du läsa hela rapporten? Här kan du ladda ner den.

Om undersökningen: 
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av ISS Facility Services AB. Totalt har 1 050 svenska kontorsarbetare med möjlighet till hemarbete, i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen via en webbenkät. Undersökningen är riksrepresentativ med deltagare från Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under februari 2023.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

ISS är människorna bakom världens bästa platser - platser som fungerar, inspirerar och ger. I Sverige är vi över 6 000 medarbetare och finns i hela landet. Vi bidrar till att skapa välbefinnande och engagemang, minska miljöpåverkan och vårda fastigheter. Vi gör det genom att kombinera data, insikter och utmärkt service på kontor, industrilokaler, sjukhus och andra platser runt om i världen. Globalt är vi cirka 350 000 medarbetare.

Följ ISS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ISS

ISS närliggande nettonollmål validerade av Science Based Targets initiative5.12.2023 16:04:50 CET | Pressmeddelande

Valideringen understryker ISS:s engagemang för att bekämpa klimatförändringar och går i linje med företagets nettonollmål. Dessutom bekräftar det att ISS mål harmoniserar med de senaste vetenskapliga framstegen och principerna från Parisavtalet. Det är även ett bevis på att ISS stöttar SBTi i deras ambitiösa globala uppdrag: att få företag att minska koldioxidutsläppen.

Hybridarbete försämrar företagskulturen4.12.2023 09:48:43 CET | Pressmeddelande

Hybridarbete. Hur påverkas egentligen företagskulturen av distans- och hemarbete? I en undersökning från ISS framkommer att nästan varannan svensk svarar att hemarbete har en negativ effekt på kulturen eftersom relationer till kollegor och chefer försämras. 49 procent tror dessutom att hemarbete leder till att man blir mindre intresserad av sociala sammanhang och aktiviteter, vilket i sin tur leder till sämre och färre arbetsrelationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye