Uppsala kommun

Avtal klart för att bygga Uppsala event- och upplevelsearena

Dela
Uppsala kommun tecknar avtal med Serneke Sverige AB för att bygga event- och upplevelsearenan i Gränby.
Illustration: Enter Arkitektur
Illustration: Enter Arkitektur

– Att vi nu har ett avtal på plats är ett stort kliv på vägen mot den planerade eventarenan vid Gränby sportfält. Arenan med tillhörande ishall vore ett viktigt tillskott till Uppsalas utbud av idrotts- och evenemangsanläggningar och är efterlängtad av många, inte minst av våra många idrottsföreningar, säger Erik Pelling (S) styrelseordförande Uppsala kommun Arenor och fastigheter. 

Uppsalas nya event- och upplevelsearena planeras med tänkt plats på Gränby sportfält. Avtalet inrymmer arenan och en ny ishall. Den planerade event- och upplevelsearenan ska kunna hantera många olika typer av evenemang, mässor, banketter, konserter och hästsport, samt användas för ishockey på SHL-nivå eller SM i konståkning. Den nya ishallen med en fullstor 30x60 meter isyta ska fungera som träningshall avsedd för breddidrott inom konståkning och ishockey.

Arenan kommer ha en kapacitet om 5 000 personer vid sittande publik och ytterligare några tusen personer vid stående publik. Upplevelsearenan i Gränby är tänkt att fungera som den naturliga evenemangsplatsen för större evenemang när Uppsala Konsert och Kongress  kapacitet om 1500 åskådare överskrids.

– Det känns väldigt roligt att få vara med och bygga samhällsnytta och folkhälsa tillsammans med Uppsala kommun. Otroligt spännande att få vara med och skapa en plats där människor vill samlas för delad glädje och för många olika typer av upplevelser – vilket är precis i linje med vår vision som företag, säger Andreas Hjertzell, arbetschef på Serneke.

Byggnation av ishallen ligger först i tur och kan starta tidigast i januari 2023. Därefter följer det vidare arbetet med arenan cirka ett år senare. Starttider är avhängiga av när Uppsala kommun väljer att avropa delprojekten samt när detaljplan och bygglov är antagna.

– Det är glädjande och en viktigt milstolpe att vi har ett avtal på plats för att bygga Uppsalas nya event- och evenemangsarena. En ny arena är efterlängtad av många Uppsalabor och jag tror den blir en stor tillgång för staden. Nu är allt förberett för att  kommunstyrelsen ska kunna fatta beslut om att påbörja bygget, säger Thomas Perslund, VD Uppsala kommun arenor och fastigheter.

Upphandlingen är utformad med ett incitamentavtal. Takpriset är 680 miljoner kronor i 2022 år prisnivå. Det inkluderar ny ishall, arena, service- och driftavtal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Enter Arkitektur
Illustration: Enter Arkitektur
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye