Uppsala kommun

Fyrishovsområdet byggs ut med nya grönområden

Dela

För att skapa en grönare stad planerar Uppsala kommun för nya grönområden vid Fyrishov. Det ska bland annat bli en större park och ett gång- och cykelstråk längs med Fyrisån.

Fyrishovsområdet ska utvecklas och få en strandpromenad. Illustration: Uppsala kommun
Fyrishovsområdet ska utvecklas och få en strandpromenad. Illustration: Uppsala kommun

Kommunstyrelsen antog på tisdagen en utvecklingsplan för hur området längs ån vid Fyrishov kan göras mer tillgängligt för allmänheten. Längs Fyrisån ska ett sammanhängande stråk med bland annat grönytor och en gång- och cykelväg byggas.

De nordvästra delarna av Uppsala saknar större grönområden idag. Vi vill att fler Uppsalabor ska få tillgång till en grönskande park och det här vackra stråket längs med ån. Självklart kommer Fyrishovsbadet vara en självklar del av Uppsalas fritidsliv, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

För att kunna bygga om behöver en ny detaljplan tas fram, vilket kommunstyrelsen också beslutade att ge i uppdrag åt stadsbyggnadsförvaltningen. Detaljplanearbetet beräknas pågå fram till 2026 och därefter kan ett genomförande av parken påbörjas. Området beräknas kunna vara utbyggt till 2029.

Enligt önskan från Uppsalaborna

Under oktober och november 2023 genomfördes en medborgardialog om hur området vid Fyrishov ska utvecklas. Då framkom att Uppsalaborna vill att stråket längs Fyrisån ska göras tillgängligt för alla och att en ny park utvecklas för möten, aktiviteter och vila.

På platsen ligger idag en camping. För att göra området tillgängligt för ombyggnationen behöver den flyttas. Kommunstyrelsen har beslutat att ta fram en övergripande plan för camping i Uppsala. Idag finns campingplatser vid Sandviksbadet i Björklinge och i Fjällnora. Det finns även i ställplatser för husbilar på bland annat Hovstallängen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 240 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Byggstart för Gränby simhall11.6.2024 09:10:57 CEST | Pressinbjudan

Nu startar bygget av Gränby simhall. På fredagen den 14 juni tar kommunen tillsammans med Uppsalas simföreningar det symboliska första spadtaget vid Gränby sportfält. Den nya simhallen är en viktig del för att möta det ökade behovet av simidrott, simundervisning och allmänhetens bad i kommunen. Efter spadtaget har media möjlighet att intervjua och ställa frågor till representanter för kommunen och simföreningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye