Stödet till barn är viktigare än någonsin

Under tre dagar har delegater från över 100 olika länder deltagit i föreläsningar och möten för att lära sig mer om stödlinjers möjlighet att stötta barn i kristider. Under konferensen har de bland annat kunnat ta del av den omställning som den australiensiska stödlinjen för barn fick göra när skogsbränderna härjade i landet 2020, hur Palestinas stödlinje stöttar barn under den väpnade konflikten, samt hur världens alla stödlinjer för barn fått tänka kring stödet under pandemin.
Stödet till barn i Ukraina i fokus för det europeiska arbetet
Ett fokus för de europeiska stödlinjerna har varit att möta La Strada, den ukrainska stödlinjen för barn, och diskutera hur man kan säkerställa ett starkt stödsystem för barn i det krigsdrabbade Ukraina. Sedan kriget bröt ut den 24 februari har den ukrainska stödlinjen tagit emot över 80 000 samtal från barn. Alona Kryvuliak från La Strada delade med sig av hur arbetet främst handlar om att stärka barns psykiska mående i en mycket orolig och svår tid. Många av de europeiska stödlinjerna har även startat egna linjer på ukrainska för att stötta de barn som flytt från kriget.
– I mötet med de andra europeiska stödlinjerna var det tydligt att vi står samlade i solidaritet med Ukraina under kriget, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.
De europeiska stödlinjerna för barn konstaterade även vikten av det ekonomiska stödet till den ukrainska stödlinjen och att arbetet med att stötta La Strada kommer fortsatt att vara prioriterat.
Vägen framåt: ny gemensam deklaration
Under konferensen konstaterades att även om de senaste årens kriser varit svåra och krävt omställning, anpassning och nya arbetssätt för världens stödlinjer, så har arbetet fortsatt och stödet till barn har varit viktigare än någonsin. En tydlig slutsats är att inkluderingen av barn och andra utsatta grupper är nödvändigt i utvecklingen av stödlinjernas arbete för att säkerställa att man möter de behov som finns och att stödet når fram till varje barn i behov av hjälp.
– Det har varit väldigt givande och lärorika dagar, inte minst i mötet med de stödlinjer som stöttar barn i länder där det just nu pågår väpnad konflikt eller extremväder. Att stödlinjerna finns där, lyssnar och inger hopp är något vi inte kan ta för givet och därför måste verka för att säkerställa. Stödlinjernas finansiering och stabilitet är otroligt viktig inför kommande kriser, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.
Konferensen avslutades med en gemensam deklaration med sju prioriterade områden i arbetet framåt och en uppmaning till regeringar och FN arbeta för att säkerställa att alla barn och unga runt om i världen har tillgång till en kostnadsfri och högkvalitativ stödlinje för barn.
Kontakter
Maja DahlPressekreterare
Tel:070-266 85 58maja.dahl@bris.seMaria-Pia CaberoAnsvarig opinion och media
Presskontakt
Bilder

Länkar
Om
Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslag om böter och tvång i socialtjänsten19.3.2025 10:23:25 CET | Pressmeddelande
I november 2024 skickades utredningen ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdshavare, barn och unga när samtyckte saknas (Ds 2024:30)” ut på remiss. Bris har granskat förslagen om bland annat tvång och vite i socialtjänsten och uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Bris och Scouterna vill främja psykisk hälsa bland barn och unga12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bris arbetar för att finnas på platser där barn finns, med målet om att nå fler barn i behov av stöd. Därför samarbetar nu Bris med Scouterna. I ett första steg fokuserar arbetet på psykisk hälsa och handlar om att stärka ledare i samtal med barn och unga.
Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående4.3.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.
Bidragstak riskerar att öka andelen barn i ekonomisk utsatthet28.2.2025 09:18:25 CET | Pressmeddelande
Ny utredningen presenterar två olika förslag om att införa ett bidragstak för ekonomiskt bistånd. Bris ser att förslagen riskerar att öka andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter
I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum