VisitDenmark

Silver, pärlor och diamanter i Karen Blixens anda – ny specialutställning

Dela
Silver Tales är en ny specialutställning som öppnar den 6 oktober på Karen Blixen Museum, som ligger i Rungstedlund strax söder om Helsingör. Utställningen har skapats som en fantasifull tolkning av Karen Blixens författarskap och hennes liv berättat i smycken och vackra kreationer i silver, pärlor och diamanter.
Karen Blixen i profil. © Rie Nissen
Karen Blixen i profil. © Rie Nissen

Karen Blixens eget förhållande till smycken var tvetydigt. Hon gillade att låna smycken och bar främst silver, pärlor och klara stenar, men hon bar också oäkta smycken. Det väsentliga för Karen Blixen var själva uttrycket och med ett konstnärsöga utvecklade hon sin egen karaktäristiska stil. Hennes eget smyckeskrin var blygsam. Smyckena hon bar under hela sitt liv hade en speciell personlig betydelse för henne och som hon förknippade med både kärlek och saknad. Smycken förekommer också i flera av Karen Blixens berättelser och är kopplade till starka känslor som sinnlighet, evighet, kärlek och konst som en upprätthållande livskraft.

I utställningen Silver Tales har 40 av de samtida smyckeskonstnärerna och formgivarna, kurerade av smyckesskribenten Nina Hald, modigt skapat verk inspirerade av Karen Blixen. Karen Blixens museum har hittat den konstnärliga utmaningen i Karen Blixens berättelser, porträtt och bland författarens föremål på Rungstedlund.

Museichef Elisabeth Nøjgaard utvecklar: ”Det har varit intressant att närma sig Karen Blixens författarskap med en ny vinkel i förberedelserna inför utställningen. Här visar vi 42 unika föremål samlade under fem olika teman, som härrör från fem dramatiska Blixen-berättelser, där smycken spelar en central roll. På så sätt har utställningen blivit en konstnärlig berättelse om Karen Blixen och utvalda berättelser, men också en utställning av ett brett utbud av samtida smyckeskonst och design som vi är mycket stolta över att kunna visa upp på Rungstedlund."

Utställningen Silver Tales visas i originalrummen på Rungstedlund, där Karen Blixen bodde större delen av sitt liv och fick stort internationellt erkännande för sitt författarskap. Utställningen åtföljs av en katalog med unika porträtt, bilder av skapelserna samt ett nytt perspektiv på utvalda berättelser från en av Danmarks största världsstjärnor och personligheter.

”Karen Blixens liv och författarskap är, enligt mig, eminent lämpade att tolkas i smycken. Det har därför varit ett nöje att samarbeta med museichef Elisabeth Nøjgaard, Karen Blixen Museum Rungstedlund och medverkande guldsmeder, silversmeder och smyckesdesigner om några fantastiska kreationer i silver”, säger kuratorn och smyckesskribenten Nina Hald.

Utställningen Silver Tales öppnar på Rungstedlund den 6 oktober 2022 och kan upplevas fram till den 30 april 2023. Utställningen stöds av en rad föredrag och specialvisningar.

Idag är Karen Blixens museum också ett litteraturhus med ett rikt evenemangsprogram. Året runt bjuds författare, konstnärer, forskare och politiker in för att prata om några av de aktuella ämnen i danskt kulturliv, som har en tråd till Karen Blixens författarskap.

Se programmet på https://blixen.dk/arrangementer

För Silver Tales kan bilder på utställningsverk och Karen Blixen-porträtt laddas ner i hög upplösning på www.smykkeudstilling.dk

För ytterligare information från Karen Blixen-museet kontakta:

Christina Kaas, +45 29 60 44 41, christina@blixen.dk

För ytterligare information om de utställda smyckena kontakta:

Nina Hald, smyckesskribent, curator, +45 27 30 88 28, ninahald1@gmail.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karen Blixen i profil. © Rie Nissen
Karen Blixen i profil. © Rie Nissen
Ladda ned bild
Silver Tales © Karen Blixen Museum
Silver Tales © Karen Blixen Museum
Ladda ned bild

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Aarhus - först i världen med att testa retursystem för kaffekoppar23.1.2024 15:00:51 CET | Pressmeddelande

I Danmarks näst största stad, Aarhus, kommer det framöver att vara slut med att slänga engångs-kaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker. Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp som kan pantas när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker” i Aarhus. Aarhus blir den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem, där man kan panta sin ”to-go-kaffekopp” i speciella pantautomater i centrum.

Så hyllas Danmarks nya kung9.1.2024 00:34:17 CET | Pressmeddelande

På söndag den 14 januari 2024 får Danmark en ny regent. Den folkkära danska drottningen Margrethe II abdikerar efter 52 år som regent och hon lämnar därmed över tronen till sin son, Kronprins Frederik. Den nya titeln blir Kung Frederik X. Som besökare i den danska huvudstaden Köpenhamn kan man vara med för att fira denna historiska händelse. Det danska hovet har publicerat det officiella programmet och staden kommer fira med flagggata och det största fyrverkeriet i Tivolis historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye