Ökade utmaningar för svensk skogsindustri – men globala möjligheter på sikt

Kriget i Ukraina och en ogenomtänkt energipolitik har lett till skenande energipriser. Svensk skogsindustri står för drygt 15 procent av den totala elanvändningen i Sverige och är till hela 40 procent självförsörjande på el. Men förutsättningarna ser olika ut för företagen, och många påverkas av den rådande situationen.
– De höga elpriserna är ett resultat av dåligt genomtänkta politiska beslut. Bristen på långsiktighet och stabilitet, kombinerat med senfärdig penningpolitik drabbar nu svensk ekonomi i form av allmän hög inflation och svag konjunktur. De stigande räntorna, höga byggkostnader, fallande bostadspriser och den stora osäkerheten om utvecklingen väntas leda till en nedgång inom bygginvesteringar och konsumtion. Det påverkar skogsindustrin negativt, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Skogsindustrierna.
På trävarumarknaden märks redan ett trendskifte, med minskad efterfrågan.
– Vi ser en tydligt vikande marknad, men svensk sågverksnäring har ett antal starka år i ryggen och är väl rustade. På några års sikt kommer Sveriges globala betydelse som skogsnation öka. Vi måste våga vara stolta över vårt svenska skogsbruk och den nyttan som det erbjuder – inte bara för vår egen del utan också för våra handelspartners. Det skapar möjligheter för ökad självständighet och självförsörjning inom Europa, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.
Massa- och pappersmarknaden visar en oväntad styrka med hittills höga prisnivåer.
– Marknaden för pappersprodukter är stark, även om leveranserna och priserna inom vissa segment har börjat falla. Osäkerheten om utvecklingen av produktionskostnaderna och hur minskad konsumtion och e-handel slår mot förpackningsindustrin är stor. Samtidigt gynnas exporten av den svaga svenska kronan. Exportvärdet för papper och kartong har ökat med 25 procent hittills i år och motsvarande siffra för massa är 20 procent, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker för papper och massa på Skogsindustrierna.
Skogsnäringen producerar, direkt och indirekt, varor till ett förädlingsvärde som uppgår till omkring 120 miljarder kronor, vilket motsvarar knappt 2,5 procent av Sveriges BNP. I de regioner där skogsindustrin är som mest betydelsefull utgör dess förädlingsvärde 10 – 12 procent. Skogsnäringen bidrar med skatteintäkter som finansierar välfärden och är central för regional utveckling och en levande landsbygd.
Ladda ner marknadsrapporten som bifogad fil nedtill.
Nyckelord
Kontakter
Christian NielsenAnalytiker - trävaror
Tel:072-209 84 30christian.nielsen@skogsindustrierna.seKatrin HeinsooAnalytiker - Papper och massa
Tel:08-762 72 42katrin.heinsoo@skogsindustrierna.seKerstin HallstenChefsekonom
Tel:0702-67 70 25kerstin.hallsten@skogsindustrierna.seBilder

Dokument
Om
Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
Forskningsprogram om digitalisering i skogsbruket beviljas ytterligare medel18.9.2023 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest har beviljats finansiering för andra fasen i programmet genom ett beslut i Mistras styrelse. Programmet fokuserar på att utveckla metoder, modeller och digitala verktyg för att skapa en digital skoglig värdekedja och driva fram en cirkulär bioekonomi, och har inför fas 2 stärkt sin inriktning mot hållbar utveckling.
Barkborrar sätter press på det europeiska byggandet21.6.2023 07:18:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren ser ut att bli torr och varm, vilket kan få konsekvenser för tillgången på sågade trävaror. En brist på skogsråvara kan uppstå redan under hösten, skriver Skogsindustrierna i sin nya rapport ”Så går det för skogsindustrin”, och poängterar vikten av att byggsektorn måste våga använda trä från barkborreangripna skogar.
Han skapade konst av din julgran19.4.2023 07:29:54 CEST | Pressmeddelande
Många var de gotlänningar som gav sina julgranar till konstnär Peter Lindberg när julen var över. Nu har granarna fått nytt liv, och blivit ett konstverk som visualiserar cirkularitet och hur beroende vi är av varandra. Projektet är ett samarbete med Skogsindustrierna. Den 18 april startar en auktion där pengarna oavkortat går till återuppbyggandet av Ukraina.
Ida Klamborn, Lindex, Skogsindustrierna och Södra i cirkulärt samarbete18.4.2023 10:55:01 CEST | Pressmeddelande
En unik klänning av träfibrer och återvunnen textil, smyckad med detaljer av uttjänt julgran ska uppmärksamma hur vi konsumerar och hur vi bättre kan cirkulera material. Klänningen är signerad modedesigner Ida Klamborn i ett samarbete mellan designern, Skogsindustrierna och Lindex i textil baserad på råmaterialet OnceMore® av Södra.
Prisas för forskning om material som ska efterlikna naturen12.4.2023 08:14:21 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Rana Alimohammadzadeh vid Mittuniversitetet är årets pristagare av Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds pris ”Young Researcher´s Award”. Hon får priset för forskning om superhydrofobiska material av cellulosa och nanocellulosa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum