Industriarbetsgivarna

Pressinbjudan: Välkommen på Basindustrins dag i Luleå – så ska industrin lyckas anställa i takt med att den växer

Dela
Den 11 oktober arrangerar arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna och branschorganisationerna Jernkontoret, Skogsindustrierna och Svemin ”Basindustrins dag” på Kulturens Hus i Luleå. Temat för dagen är kompetensförsörjning – hur ska industrin lyckas anställa i takt med att den växer?

Svensk basindustri befinner sig i en historiskt expansiv fas. För att bygga, driva och utveckla de verksamheter som planeras kommer behovet av arbetskraft i Norrbotten vara stort över lång tid.

Rekryteringsbehovet till basindustrin i norra Sverige beräknas vara 11 000 personer fram till 2026. Tas underleverantörer med handlar det om betydligt fler. Eftersom svensk basindustri står för fem procent av landets BNP skulle utebliven rekrytering få stora ekonomiska konsekvenser.

Gruv-, skogs- och stålindustrin utvecklas snabbt och att hitta rätt kompetens är en stor utmaning för företagen. Hur ska industrin lyckas anställa i takt med att den växer? Hur ska rekryteringsbasen breddas? Hur kan utbildningssystemet möta rekryteringsbehovet?

Det är några av frågeställningarna under dagen. Medverkar gör bland annat representanter från basindustrins företag, bransch- och arbetsgivarorganisationer samt politiker.

Ur programmet:

  • Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställning vid större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten
  • Basindustrins expansion i Norrbotten – en jätteutmaning i arbetet med rekrytering. Med representanter från basindustrin samt ledande kommunpolitiker från Boden och Luleå
  • Hur möter Luleå tekniska universitet framtidens kompetensbehov?
  • Gruv- och stålindustrins kompetensfärdplan

Ta del av hela programmet här: https://industriarbetsgivarna.se/course/basindustrins-dag-fokus-kompetensforsorjning-2/

Tid och plats: Kl. 13.00 den 11 oktober på Kulturens Hus i Luleå, Skeppsbrogatan 17.

Anmälan eller övriga pressfrågor: Ebba Fredin, presschef Industriarbetsgivarna, ebba.fredin@industriarbetsgivarna.se, telefon: 073-044 71 20

Bilder

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriekonomerna om räntebeskedet: ”Rimligt att Riksbanken nu signalerar att räntan kan komma att sänkas tidigare”1.2.2024 10:34:50 CET | Pressmeddelande

Riksbanken kom i dag den 1 februari med besked om att lämna styrräntan oförändrad (4,0) . ”Det är rimligt och väntat att Riksbanken signalerar att styrräntan troligen kan sänkas tidigare än vad de hade i bedömningen i november. Räntebanan från november ansåg vi, Industriekonomerna, vara allt för stram”, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Industriarbetsgivarna om klimathandlingsplanen: bra att regeringen prioriterar jobben och konkurrenskraften21.12.2023 13:05:20 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna har tagit del av regeringens klimathandlingsplan i samband med dagens pressträff. Som en av de tre pelare klimathandlingsplanen ska utgå ifrån lyfts konkurrenskraft och attraktiva jobb. ”Ska industrin lyckas ställa om måste ramvillkoren komma på plats, det handlar om energi, tillstånd och kompetensförsörjning. Konkurrenskraften är utmanad, ytterst handlar det om att säkra jobben”, säger Per Hidesten vd Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye