Exjobb om svarvning ger ingenjörer Wimanska priset

Priset består av 50 000 kronor och ett diplom.
– Martin Larssons och Hannes Olssons exjobb är ett bra exempel på det vi så ofta kallar ingenjörskonst. De har använt matematiska modeller för att förbättra tekniken så maskinerna blir bättre och kostnaderna sjunker, vilket utgör en grund för produktutveckling, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Inom industrin används ofta svarvar för att ta fram mekaniska komponenter. På samma sätt som man spänner fast trästycket i skolans träslöjd måste industriella svarvare sätta fast arbetsstyckena ordentligt i svarven, och därmed göra det möjligt att använda skärverktyg utan att till exempel deformera det som svarvas. För precision och stabilitet används då så kallade stöddockor.
I examensarbetet har Martin Larsson och Hannes Olsson med hjälp av matematiska algoritmer optimerat egenskaperna hos dessa helt nödvändiga komponenter. De har använt sig av tre olika optimeringsalgoritmer, vilket lett till ett resultat som skulle kunna göra deras förslag till stöddocka marknadsledande.
Martin Larsson och Hannes Olsson tog examen 2021 från Högskolan i Gävle på högskoleingenjörsprogrammet, inriktning maskinteknik.
Martin Larsson kommer från orten Lingbo i Hälsingland, jobbar på Sandvik Mining and Rock Solutions, där han deltar i utvecklingen av framtidens bergborrverktyg.
Hannes Olsson är född och uppvuxen i Gävle. Han jobbar nu på det tekniska konsultföretaget Etteplan i Gävle där han designar mekaniska konstruktioner: från små detaljer till hela maskiner.
Kontaktuppgifter:
Martin Larsson, Martin.x.larsson@live.com, 073 054 72 78
Hannes Olsson, ohlssonhannes@gmail.com, 073 057 25 14
Om Wimanska priset
Wimanska priset delas ut varje år av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid högskoleingenjörsutbildningen. Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre år och är en yrkesexamen på grundnivå. Som högskoleingenjör arbetar man med olika former av tekniskt utvecklings- och konstruktionsarbete, ofta i nära samarbete med civilingenjörer och andra yrkesgrupper.
Ur priskommitténs motivering
Arbetet visar prov på en rik och väl balanserad tillämpning av olika ingenjörsmetoder för framgångsrik produktutveckling inom industrin. Förutom användbarhet, hållfasthet och teknisk prestanda så tas hänsyn till ett större sammanhang av marknad, konkurrerande teknologi, produktens komplexitet, kompatibilitet med nuvarande system samt tillverkningsvänlighet.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum