Tillit och delaktighet på jobbet

Kan vi lita på att kollegor och medarbetare gör vad de ska? Frågan ställdes på sin spets i och med pandemins distansarbete, men är ständigt aktuell.
Det svenska svaret är ofta ja. Här är tilliten mellan arbetsgivare och arbetstagare hög, vilket förklaras av det svenska ledarskapet, präglat av delaktighet. Men vad betyder det – och hur kommer det sig? Hur kan man tänka kring frågor om tillit, delaktighet och ledarskap på jobbet? Vilka effekter har olika typer av arbetssätt?
Det är frågor som Lotta Stern, professor i sociologi och vd Ratio, och Linda Weidenstedt, fil dr i sociologi och forskare Ratio, har studerat. Välkommen till ett digitalt seminarium den 28 oktober där de samtalar om sina resultat!
Samtalet leds av Lena Bjurner, generalsekreterare Sveriges HR-förening.
Nyckelord
Kontakter
Johanna GrönbäckKommunikationschef
Presskontakt
Bilder


Länkar
Om
Näringslivets forskningsinstitut
Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Forskning: AI och automatisering skapar fler jobb, men kräver nya färdigheter6.5.2025 10:25:30 CEST | Pressmeddelande
Artificiell intelligens (AI) och automatisering leder inte till massarbetslöshet – tvärtom. I en ny avhandling visar nationalekonomen Mark Hellsten att svenska företag som satsar på AI snarare ökar sin personalstyrka. Men jobben förändras, och de som behärskar tekniken har ett försprång.
Nationalekonomen Özge Öner mottar pris för mänsklig blomstring9.4.2025 15:03:47 CEST | Pressmeddelande
Özge Öner tilldelas Årets Pris för mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Öner är Associate Professor i Spatial Economics and Real Estate vid Department of Land Economy, University of Cambridge, och Fellow vid Sidney Sussex College. Priset instiftades 2022 till forskningsinstitutet Ratios grundare och tidigare vd, Nils Karlsons, ära. Priset delas ut årligen till framstående personer som genom forskning och offentligt engagemang bidragit till ökad förståelse för samhälleliga och ekonomiska villkor för mänsklig utveckling och blomstring. Özge Öner disputerade i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2014 med avhandlingen "Retail Location" och har sedan dess haft framstående positioner vid bland annat IFN, HUI Research och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics (CEnSE). Hennes forskning har varit inriktad på geografiska aspekter av entreprenörskap, migration, segregation, detaljhandel och politisk geografi, och hon har publicerat ett stort antal i
Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.
Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.
Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan
En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum