Löf

Nya nationella rekommendationer bidrar till säkrare traumavård

Dela
Idag skickar Löf ut nya nationella rekommendationer till landets samtliga regionala akutmottagningar och ambulansverksamheter. Rekommendationerna syftar till att bidra till en säkrare vård genom att förbättra omhändertagandet av traumapatienter.
Exempel på hantering av manuell rörelsebegränsning.
Exempel på hantering av manuell rörelsebegränsning.

– Rekommendationerna bygger på ett omfattande lagarbete som involverar alltifrån Löf till såväl läkare som sjuksköterskor inom svensk traumavård. Det har både handlat om att revidera tidigare rekommendationer, men också att ta fram helt nya. I underlaget beskrivs hur patienter med misstänkt eller säkerställda rygg- och nackskador ska tas om hand både utanför och på sjukhuset, säger Pelle Gustafson, chefläkare vid Löf.

De första nationella rekommendationerna publicerades under 2019, men sen dess har det skett en hel del inom traumavården. Inom de nya och reviderade rekommendationer täcks nu både vuxna som barn, men också personer över 65 år. Vilket i sin tur beskrivs med hjälp av den idag senaste beprövade praxisen för just denna patientgrupp.

– Vårdpersonalen ges nu tillgång till helt ny kunskap om hur de via spinal rörelsebegränsning ska agera för att göra mest nytta för patienten. Vilket förenklat handlar om hur personalen säkerställer en så pass enhetlig och säkert omhändertagande som möjligt för patienterna i fråga, säger Pelle Gustafson.

Närmare 9000 exemplar av de nya riktlinjerna ska nu tryckas upp och distribueras ut till regionernas över 80 olika akutmottagningar och ambulansverksamheter. Arbetet med att ta fram nya rekommendationer för vården utgör ett av Löfs över 15 olika projekt för att öka patientsäkerheten i Sverige.

– Vi har ett särskilt uppdrag från våra ägare, landets 21 regioner, om att verka för att på olika vis minska antalet skador inom vården. Rent konkret kan det exempelvis handla om att fram denna typ av rekommendationer för vården. Men också om att genomföra olika former av nationella utbildningsinsatser, säger Pelle Gustafson.

Fakta - Säker Traumavård

Syftet med projektet är att höja kvalitet och säkerhet vid omhändertagande av traumapatienter.

Tillsammans med samtliga svenska professionella föreningar inom området traumatologi har nationella rekommendationer för spinal rörelsebegränsning vid trauma tagits fram. De tidigare rekommendationerna från 2019 är nu (2022) reviderade och kompletterade med prehospitala rekommendationer för barn och äldre, samt för handläggning på sjukhus och vid interhospitala transporter.

För vidare information - https://lof.se/patientsakerhet/vara-projekt/saker-traumavard/rekommendationer

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Exempel på hantering av manuell rörelsebegränsning.
Exempel på hantering av manuell rörelsebegränsning.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Löf
Löf
Swedenborgsgatan 20A
118 27 Stockholm

08-551 010 00https://lof.se/

Löf – En patientförsäkring för alla


Löf är Sveriges ledande försäkringsbolag inom patientförsäkringar. Inom vårt samhällsuppdrag ingår både att utreda men också lämna ersättning till de patienter, våra kunder, som skadas inom den svenska vården.

Löf har dessutom ett särskilt uppdrag från sina ägare, landets 21 regioner, att verka för att på olika vis förebygga antalet skador inom den svenska vården. De skadeförebyggande insatserna kan handla om alltifrån att genomföra olika former av nationella utbildningsinsatser, till att stötta olika forskningsprojekt. Löf har dessutom ett nära samarbete med vårdens olika professioner.

Under 2021 tog Löf emot över 18.000 skadeanmälningar, och betalade ut strax över 600 miljoner kronor i ersättning till patienter och efterlevande.

För vidare information - besök https://www.lof.se 

Följ Löf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Löf

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye