Antalet allvarliga komplikationer vid ingrepp med magsäcksballonger ökar
Riskerna med magsäcksballonger är inte begränsade till ett enskilt fabrikat utan gäller för hela produktområdet. I andra länder har det inträffat dödsfall hos patienter som fått magsäcksballong insatt och i Sverige har flera allvarliga tillbud skett där akut sjukhusvård behövts.
– Vi har fått signaler om att det finns mottagningar som gör de här ingreppen vid första läkarbesöket utan att informera patienten om de risker och komplikationer som ett ingrepp kan medföra. Det är allvarligt, om komplikationer tillstöter kan det krävas akut vård. En vårdgivare är alltid skyldig att upplysa patienter om riskerna med magsäcksballonger och vilka förberedelser som krävs inför ingreppet. Vi uppmanar nu alla som har drabbats av komplikationer att rapportera in det till Läkemedelsverket, säger Helena Henriksson, gruppchef på Läkemedelsverket.
Ett sätt att minska risken för skada är att se till att patienten får tillgång till korrekt information, inklusive information om risker, för att kunna fatta rätt beslut. För att prova magsäcksballong mot övervikt krävs bland annat att patienten går ner i vikt genom en kombination av diet och motion, med stöd av dietist eller ett viktminskningsprogram.
Ingrepp med magsäcksballonger (intragastrisk ballong) ska bidra till viktminskning genom att magsäcken fylls med vätska eller luft i syfte att öka mättnadskänsla och delvis hindra matintag. Ballongen får sitta i magsäcken maximalt 6–12 månader beroende på fabrikat.
Tänk på det här när du överväger magsäcksballong för viktminskning
- Ta reda på vem som utför ingreppet. Det ska alltid vara en läkare med endoskopikunskap/erfarenhet
- Du ska ha försökt gå ner i vikt med ändrad kost och motion i 6 månader innan magsäcksballongen sätts in
- Du som patient ska under hela behandlingen följas upp kontinuerligt
- Du som patient ska övervakas under behandlingsperioden för att upptäcka eventuella komplikationer (sårbildning, blödning eller perforering som ett resultat av ökad syraproduktion i magen)
- I början av behandlingen kan du som patient vara illamående och kräkas i flera dagar
Fakta om magsäcksballonger
Magsäcksballonger (intragastrisk ballong) är en medicinteknisk produkt som började användas i Sverige på 1990-talet, men efter stora problem med biverkningar upphörde användningen. Produktutveckling med nya material har gjorts och sedan 2017 används magsäcksballonger i Sverige igen. De flesta magsäcksballonger har indikation att sitta i 6 månader men det finns tillverkare som har en ballong som kan sitta i 12 månader. Produkten ska bidra till viktminskning genom att ballongen i magsäcken fylls med vätska eller luft i syfte att öka patientens mättnadskänsla.
Före ingreppet ska en läkare alltid bedöma lämpligheten och att det inte finns några individuella förutsättningar som hindrar behandlingen. Patienten ska också få noggrann information om förfarandet och eventuella risker. Ballongen sätts in sedan vid ett senare tillfälle av läkare via endoskop (gastroskopi).
Under behandlingstiden som är 6 till maximalt 12 månader rekommenderas patienten äta läkemedel av typen Losec (protonpumpshämmare, PPI) för att minska risken för magsår. Efter 6 månader tas ballongen bort via endoskopi och för att uppnådd viktnedgång ska behållas måste individen fortsätta med ändrade kost- och motionsvanor.
Behandling med magsäcksballonger riktar sig till personer med BMI (body mass index) 27 - 40 kg/m², (jämför hälsosam vikt BMI som är 20 – 25 kg/m2) Vid BMI 27 är de medicinska riskerna med övervikt mindre än vid ett BMI 40 vilket måste sättas i relation till ingreppets risker.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum