Västsveriges nya landskapsrätter presenteras på Skansen idag
Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
- Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
- Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
- Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
- Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
- Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
- Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
- Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
- Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
- Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
- Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
- Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
- Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
- Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
- Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
- Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
- Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
- Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
- Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
- Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
- Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping
Nyckelord
Kontakter
Jill Axelsson PabstProjektledare matturismTuristrådet Västsverige
Tel:031-818389jill.axelsson@vastsverige.comLena BjörkqvistSamordnare livsmedelLandsbygdsavdelningen Länsstyrelsen Västra Götaland
Tel:010-224 56 27lena.bjorkqvist@lansstyrelsen.seBilder
Länkar
Om
Bergslagsgatan 2
40544 Göteborg (Gothenburg)
+46 (0)31-81 83 00http://www.turistradet.com
Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.
Följ Turistrådet Västsverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige
Årets Hållbarhetskliv 2024 till Göteborgs 400-årsjubileum och Västerhavspromenaden14.11.2024 15:19:39 CET | Pressmeddelande
Vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2024 är Göteborgs 400-årsjubileum (kommunalt initiativ) och Västerhavspromenaden i Lysekil (besöksnäringsverksamhet). Priserna delades ut idag i samband med Turistrådsdagen på Bergakungen i Göteborg.
Nordens Ark Västra Götalands kandidat till Stora Turismpriset 202427.9.2024 10:25:18 CEST | Pressmeddelande
Turistrådet Västsverige nominerar Nordens Ark som Västra Götalands läns kandidat till Stora Turismpriset 2024. Priset delas ut vid en ceremoni i samband med konferensen ”Besöksnäring på agendan” i Stockholm den 3 december.
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar i år med sitt verk ”Animalia” vid den internationellt hyllade ljuskonstfestivalen Island of Light, som äger rum på Smögen den 5–8 september. Kurbas Production består av tre män och två kvinnor, men representeras på plats enbart av medlemmen Liudmyla Stetskovych. Männen i gruppen, däribland Liudmylas make Volodymyr, får inte lämna Ukraina så länge kriget mot Ryssland pågår.
Slovensk konstnär och lokala skolbarn skapar magisk ljusinstallation på Smögen5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
5–8 september förvandlas Smögen under den internationella ljusfestivalen Island of Light. En av festivalens mest spännande höjdpunkter är ljusinstallationen "A walk through the bottom" av den slovenske konstnären Matej Bizovičar. I ett unikt samarbete med 90 skolbarn från Kungshamn och Smögen har Matej skapat en konstupplevelse som förenar kreativitet, hållbarhet och lokal delaktighet.
Skräpdykare ska rensa upp havsbotten på Smögen5.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 8 juni klockan 11.00 arrangeras ett skräpdyk vid Smögenbryggan på Smögen. Syftet med denna insats är att sätta fokus på nedskräpningen av våra hav och hur viktigt det är att ta hand om sitt eget skräp. Bakom initiativet står frivilligorganisationen Rena Botten som får hjälp på land av Clean Sea och Sotenäs kommun i initiativet Håll Bohuslän Rent
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum