Västsveriges nya landskapsrätter presenteras på Skansen idag

Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
- Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
- Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
- Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
- Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
- Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
- Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
- Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
- Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
- Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
- Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
- Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
- Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
- Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
- Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
- Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
- Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
- Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
- Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
- Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
- Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping
Nyckelord
Kontakter
Jill Axelsson PabstProjektledare matturismTuristrådet Västsverige
Tel:031-818389jill.axelsson@vastsverige.comLena BjörkqvistSamordnare livsmedelLandsbygdsavdelningen Länsstyrelsen Västra Götaland
Tel:010-224 56 27lena.bjorkqvist@lansstyrelsen.seBilder
Länkar
Om

Bergslagsgatan 2
40544 Göteborg (Gothenburg)
+46 (0)31-81 83 00http://www.turistradet.com
Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.
Följ Turistrådet Västsverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige
Skaraborg lyfter som konstdestination – 5 stora nyheter sommaren 202516.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser i form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum: Erik Johansson, Mercedes Murat, Lars Lerin, Stig Lindberg och Smedja Therese står i fokus när unika miljöer förvandlas till levande scener för fotokonst, glaskonst, formgivning, akvarell och smide. Från slott och herrgårdar till lummiga skulpturparker – här möts samtida uttryck, hantverk i världsklass och svensk designhistoria.
Smaka på Västsverige kliver in – Lantbruket i Centrum utökar med mat och dryckesområde15.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15–16 maj samlas lantbruksbranschen i Lidköping för Lantbruket i Centrum 2025 – en av årets mest betydelsefulla mötesplatser för lantbrukare och lantbruksintresserade. Nu står det klart att årets mässa utökas med ett nytt område: Svensk Mat & Dryck, med fokus på lokalproducerat, smakupplevelser och möten med några av Västsveriges mest engagerade producenter.
Årets Hållbarhetskliv 2024 till Göteborgs 400-årsjubileum och Västerhavspromenaden14.11.2024 15:19:39 CET | Pressmeddelande
Vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2024 är Göteborgs 400-årsjubileum (kommunalt initiativ) och Västerhavspromenaden i Lysekil (besöksnäringsverksamhet). Priserna delades ut idag i samband med Turistrådsdagen på Bergakungen i Göteborg.
Nordens Ark Västra Götalands kandidat till Stora Turismpriset 202427.9.2024 10:25:18 CEST | Pressmeddelande
Turistrådet Västsverige nominerar Nordens Ark som Västra Götalands läns kandidat till Stora Turismpriset 2024. Priset delas ut vid en ceremoni i samband med konferensen ”Besöksnäring på agendan” i Stockholm den 3 december.
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar i år med sitt verk ”Animalia” vid den internationellt hyllade ljuskonstfestivalen Island of Light, som äger rum på Smögen den 5–8 september. Kurbas Production består av tre män och två kvinnor, men representeras på plats enbart av medlemmen Liudmyla Stetskovych. Männen i gruppen, däribland Liudmylas make Volodymyr, får inte lämna Ukraina så länge kriget mot Ryssland pågår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum