Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Utan ideella stannar idrotten – fler behövs  

Dela
Den ideella ryggraden i idrottsrörelsen har fått sig en knäck efter pandemin. För att påminna om vikten av ideella insatser och vad du får tillbaka som ideell i idrotten har Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel intervjuat ledare om vad som driver dem att engagera sig.
Nanny Jönsson, Marvin Semakala, och Gustav Pärsén. Foto: Bildbyrån - Fri att använda
Nanny Jönsson, Marvin Semakala, och Gustav Pärsén. Foto: Bildbyrån - Fri att använda

– Utan ledare stannar idrotten, och utan idrotten stannar Sverige. Så kan vi inte ha det. Det är därför det är så viktigt att vi påminner om hur viktiga var och en är som engagerar sig i idrottsrörelsen, oavsett om det handlar om att vara tränare, skjutsa som förälder, stå i kiosken eller tvätta matchtröjorna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Domare, ledare och funktionärer hade få eller inga uppdrag när idrotten ställdes in och färre har kommit tillbaka när idrottsrörelsen nu återstartar. För att stötta medlemsförbund och idrottsföreningar pågår ett arbete runt om i Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 distrikt med att genom folkbildningens verksamhetsformer, såsom lärgrupper och stöd i processarbeten, sätta fokus på och ta fram metoder för återrekrytering av ledare 

Dessutom har Riksidrottsförbundet tillsammans med den ideella organisationen Folkspel tagit fram filmer om det ideella ledarskapet och pratat med sex olika tränare om vad som driver dem i sitt engagemang. Filmerna ”Därför är jag ledare” publiceras på rf.se och i Riksidrottsförbundets sociala medier.   

– Idrottsrörelsens 800 000 ideella ledare är avgörande för att idrottsrörelsen fungerar, för att det ska finnas träningar att gå till och välpumpade bollar till matcherna. Idrottsrörelsen är i förändring men behovet av alla era insatser, stora som små, är oförändrat och fortfarande lika viktigt som innan pandemin, säger Björn Eriksson.  

 

FAKTARUTA:  

Ledare som medverkar i filmerna är: 

Gustav Pärsén, Bordtennis Laholm 

Nanny Jönsson, Brottning i Svedala/Malmö 

Marvin Semakala, Bowling i Stockholm 

Åsa Christensen, kanotpolo i Luleå 

Ali Khidear, fotboll i Linköping 

Jonas Morin, basket i Stockholm 

Här hittar du filmer och information om "Därför är jag ledare" (länk)

Här hittar du information om SISU Idrottsutbildarna och olika utbildningar (länk)

Här hittar du information om Folkspel (länk)

För mer information kontakta  

Björn Eriksson 
Ordförande Riksidrottsförbundet 
070-626 46 06 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nanny Jönsson, Marvin Semakala, och Gustav Pärsén. Foto: Bildbyrån - Fri att använda
Nanny Jönsson, Marvin Semakala, och Gustav Pärsén. Foto: Bildbyrån - Fri att använda
Ladda ned bild

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye