Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Sämre tillgång till idrottsanläggningar i nybyggda områden

Dela

Nybyggda stadsdelar har sämre tillgång till idrottsanläggningar jämfört med äldre områden. Det visar en rapport som Riksidrottsförbundet presenterar idag.

Översikt på bostadsområde
Översikt på bostadsområde Bildbyrån EJ FRITT

I bostadsområden som är byggda mellan 2001 och 2020 är tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar och gymnastiksalar sämre än i äldre områden. Det innebär att boende i nyare bostadsområden har längre väg att ta sig till närmaste idrottsanläggning.  

– Forskning visar, att det finns ett tydligt samband mellan närhet till idrottsanläggningar och barns fysiska aktivitet. Barns deltagande i idrottsverksamhet riskerar att försvåras av de hinder som byggts in i moderna bostadsområden. Det är anmärkningsvärt att den kunskap som finns inte har getts större utrymme i utformningen av nya områden, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

Riksidrottsförbundet presenterar idag en rapport där tillgången till olika typer av idrottsanläggningar jämförs mellan områden som är byggda under olika tidsperioder. Utöver att nybyggda områden har sämre tillgång till idrottsytor framkommer även att jämfört med områden byggda på 60- och 70-talet är besökstrycket högre på de idrottsytor som finns. Fler behöver helt enkelt samsas om samma yta.  

– En tredjedel av barn- och ungdomsföreningar tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på plats. Så kan vi inte ha det. Planeringsidealen som har fått styra under 2000-talet har inte i tillräckligt hög grad tagit hänsyn till det lokala föreningslivets förutsättningar. När städerna växer måste folkhälsan, möjlighet till fysisk aktivitet och idrottsrörelses behov få ta större plats, säger Anna Iwarsson.  

En grundläggande förutsättning för ett starkt föreningsliv är att idrottsföreningar har en pålitlig tillgång till platser för idrott. Idag är det brist på planer, hallar och andra idrottsanläggningar- och miljöer. Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 visar att en av fyra föreningar upplever en brist på tider eller plats för sin verksamhet. Störst är problemet i större och/eller växande städer. 

Om rapporten

Rapporten ”Tillgång till idrott i nybyggda områden” har tagits fram av Spacescape på uppdrag av Riksidrottsförbundet. I studien beskrivs hur tillgången varierar mellan områden byggda under olika tidsperioder. Tre anläggningstyper har studerats, bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar.

Här är hela rapporten

Kontakter

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye