Svenska folket: Det här är den mest onödiga plasten
I kampanjen ”Onödig plast? Nej tack!” uppmanar nu stiftelsen Håll Sverige Rent regeringen att förbjuda fler engångsprodukter av plast. Genom EU:s engångsplastdirektiv har engångsprodukter i plast som sugrör, ballongpinnar och tops förbjudits på grund av dess negativa inverkan på djur och natur.
I somras uppmanade Håll Sverige Rent allmänheten att skriva under ett upprop för fler förbud. Fler än 16 000 personer har skrivit under uppropet och dessutom fått rösta på den engångsplast som de själva tycker är allra mest onödig och borde förbjudas.
Resultatet:
- Dubbelplast. Alltså engångsplast som ligger i annan engångsplast. Dubbelplasten kan finnas runt till exempel godis eller i förpackningar. Onödigt och förmodligen möjligt att ta bort, tycker kampanjdeltagarna. Håll Sverige Rent håller med.
- Plastkonfetti. Det finns nu ett förbud mot att kasta plastkonfetti utomhus, man får enbart kasta det inomhus. Utomhus får man enbart slänga konfetti av papper. Vi tycker att papperskonfettin är ett bra alternativ till plast och därför borde plastkonfettin förbjudas.
- Sugrörsplast. Det är bra att sugrör av plast förbjudits, men nu ser man inte sällan papperssugrör i en liten ficka av plast. Onödigt.
- Cigarettplast. Plastfolien som omsluter cigarettpaket. Den rivs lätt av och slängs ofta på marken, där den snabbt flyger i väg i vinden.
- Tidningsplast. Magasin och tidningar är ofta inslagna i en plastförpackning som direkt slängs och riskerar att skräpa ner.
Håll Sverige Rent kommer nu att överlämna de här kampanjresultaten till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och uppmana henne och regeringen att agera. Förbjud den onödiga engångsplasten nu!
FAKTA Så gick kampanjen till
Genom en kampanj i sociala medier under sommaren uppmanades allmänheten att skriva under ett upprop för att förbjuda mer onödig engångsplast.
Deltagare i uppropet fick sedan nominera onödig engångsplast. Hundratals nomineringar inkom och därefter genomfördes omröstningar i sociala medier.
Nyckelord
Kontakter
Pontus TengbyPR- och policyansvarig Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Rester efter nyårsfester – så tar du hand om skräpet30.12.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Nyårsfirandet är en härlig tradition men som tyvärr lämnar efter sig en hel del skräp – allt från fyrverkerirester och tomtebloss till konfetti och champagneflaskor. För att göra det enkelt att ta hand om allt på rätt sätt har Håll Sverige Rent samlat några återvinningstips som både underlättar och gör gott för miljön.
Så återvinner du julskräpet rätt23.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet hamnar i naturen och orsakar problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt.
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum