Hatbrott påverkar afrosvenskars vardag
Hatbrott med afrofobiskt motiv domineras av verbala påhopp, där n-ordet och andra nedsättande uttryck är vanligt förekommande. Ibland används referenser till kolonialtiden och misogyna uttryck är vanliga när kvinnor utsätts. Andra återkommande händelser bland de anmälda brotten är hot och våld i skolan, trakasserier från grannar och hatbrott på arbetsplatsen. Det förekommer även hat mot svarta som grupp, till exempel genom klotter eller på internet. I nästan en femtedel av anmälningarna förekommer våld, vilket är en högre andel jämfört med andra hatbrott.
- De intervjuade berättar om brottens konsekvenser på kort och lång sikt – både för enskilda och samhället i stort. Såväl den egna som gruppens utsatthet kan bidra till uppgivenhet och en känsla av utanförskap. Att hatbrotten ofta är oförutsägbara och sker i många olika sammanhang kan även leda till ett tillstånd av ständig beredskap, säger Lisa Wallin, utredare på Brå.
De som utsätts för afrofobiska hatbrott är ofta unga. Det gäller i synnerhet våldshändelser, där fyra av tio är under 18 år. Den yngsta målsägaren i de granskade anmälningarna är bara sju år gammal. Andelen män är något högre än andelen kvinnor bland målsäganden, men skillnaden är liten.
När det gäller gärningspersoner är däremot män i klar majoritet, motsvarande tre av fyra. Det rör sig oftast om en okänd gärningsperson, men det är också vanligt att det är någon som den utsatta möter regelbundet, som en klasskompis, kollega eller granne. En fjärdedel av gärningspersonerna var under 18 år.
Det finns flera pågående åtgärder för att synliggöra och motverka afrofobiska hatbrott, och mycket kunskap om rasism finns redan. Många åtgärder fokuserar dock på brott som redan skett, och det behöver göras mer för att förebygga brotten.
- Det finns ett stort behov av att fånga upp det som specifikt präglar utsattheten mot afrosvenskar, för att tillgodose just deras rättigheter och stödbehov. Den kunskap och de regelverk som finns behöver också tillämpas i praktiken, säger utredare Klara Hradilova Selin.
Om studien
Brå har på regeringens uppdrag undersökt de afrofobiska hatbrottens karaktär.
bland annat på en analys av drygt 430 polisanmälningar samt intervjuer med personer som blivit utsatta. Studien ger en beskrivning av afrofobiska hatbrott samt i vilka miljöer och sammanhang de förekommer. Rapporten tar även upp olika konsekvenser som brotten leder till för de drabbade, samt afrosvenskars erfarenheter av, och förtroende för, rättsväsendet.
Nyckelord
Kontakter
Klara Hradilova SelinUtredare
Tel:08-527 58 408klara.selin@bra.seLisa WallinProjektledare
Tel:08-527 58 437lisa.wallin@bra.seLänkar
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Antalet personer misstänkta för brott ökade under 202429.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 ökade antalet personer som misstänkts för brott med 8 procent jämfört med 2023, med en framträdande ökning bland kvinnor och äldre. Det visar den slutliga statistiken över personer misstänkta för brott 2024, som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar idag.
Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
92 fall av dödligt våld under 202431.3.2025 08:16:56 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av dödligt våld 2024 var den lägsta uppmätta nivån sedan 2014. Antalet fall var färre för både kvinnliga och manliga dödsoffer. Den våldsmetod som minskade mest var kniv eller annat stickande eller skärande föremål. Även dödligt våld med skjutvapen minskade. Det visar ny statistik från Brå.
Pressträff – Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar25.3.2025 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar. Resultaten presenteras vid en pressträff på Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping, den 1 april 2025 kl 9.00. Föranmälda journalister kan även följa pressträffen digitalt.
Stora skillnader i socioekonomi bland offer och gärningspersoner vid dödligt våld jämfört med övriga befolkningen25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Brå har kartlagt brottsoffer och gärningspersoner vid dödligt våld från 2005 och framåt, och studerat deras socioekonomiska situation, demografiska bakgrund och tidigare brottsbelastning före det dödliga våldet. Resultatet visar att såväl offer som gärningspersoner i genomsnitt hade en väsentligt sämre socioekonomisk situation än befolkningen i stort, och en betydligt större kriminell belastning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum