Julens faror för hunden – här är största riskerna

Fet mat, chokladpraliner, julpynt och paketinslagning hör julen till. Tyvärr lurar faror bland allt det trevliga för nyfikna hundar som gärna är med där det äts gott och plockas med spännande julgransdekorationer.
– Många veterinärkliniker är stängda över julhelgen, så ett tips är att ta reda på var närmaste veterinär finns. Vi rekommenderar alla att ha ett bra hemapotek till sin hund. Det kan rädda situationen många gånger säger Ann-Sofie Wikberg, produktansvarig för djurförsäkringar på If.
Detta kan ett bra hemapotek innehålla:
- Skonkost på burk
- Stabilisering för orolig mage (ex. Canikur)
- Inlagd sparris (om hunden fått i sig något vasst)
- Krage
- Sårtvätt
- Bandage
- Blodstopp (om hunden skär sig)
- Majsvälling
10 tips för en säker jul för hunden
• Mindre barn eller släktingar utan hundvana kan vilja mata hunden – förklara vad som gäller så att alla julfirare har koll!
• Ställ chokladaskar så att hunden inte kan få tag i dem. Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Vanliga symtom vid chokladförgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor, törst och oro.
• Ge aldrig russin eller vindruvor till en hund. Det kan orsaka akuta njurskador och i vissa fall har det dödlig utgång.
• Se till att du inte tappar nötter på golvet. De kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.
• Mata inte hunden med julmat, den är ofta väldigt fet och salt vilket ställer till det för hundens mage. I värsta fall kan det leda till inflammation i bukspottskörteln. Även all sorts lök är giftigt och kan orsaka blodbrist och skador på organen.
• Plocka undan godispapper direkt när du ätit godis. Ofta innehåller det aluminiumfolie och det kan reta hundens mage och tarm.
• Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det.
• Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den.
• Julgranskulor och annat pynt kan vara svårt att låta bli för en lekfull och busig hund. Se upp med ömtåligt julpynt, om det går sönder kan hunden skära sig illa.
• Många jul- och vinterblommor är giftiga för hunden att få i sig. Exempel på giftiga blommor som är vanliga runt julen är amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett och tulpan.
En undersökning som If gjorde tidigare i år tillsammans med Djurskyddet Sverige och foderbolaget Hill´s bland 1 832 svenskar, visar att mag- och tarmbesvär är det vanligaste hälsoproblemet bland hundar och katter. Det är också tarmbesvär som If betalar ut mest ersättning för genom djurförsäkringen.
Läs mer på: Julens faror för hunden – Lista med det hundar inte tål | If
Vet du var din närmaste veterinär finns? Använd Ifs veterinärvårdskarta: Hitta veterinär för hund och katt – Använd vår karta | If
Många kliniker är stängda över jul och nyår med det finns digitala alternativ, som exempelvis FirstVet. Vissa försäkringsbolag har också egna vårdtjänster.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum