Akavia

Rätt titel viktig för lönekarriären

Dela
Fel titel på jobbet kan kosta stora pengar. Det visar Akavias genomgång av löner för näraliggande titlar bland ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, IT-akademiker och kommunikatörer.
Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia.
Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia.

Det är inte ovanligt att medlemmar uppmärksammar att de upplever sig ha fel titel eller en otydlig sådan. Det berättar Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia.

− I lönesammanhang kan man prata om en treenighet som samspelar med varandra. Titel, arbetsuppgifter och lön. De första två påverkar den tredje. Har du fel titel riskerar det att leda till att du får en för låg lön då arbetsgivaren ofta stämmer av lönestatistiken med vad andra arbetsgivare brukar betala för samma titel.

Ekonomiskt kan fel titel få rejäla konsekvenser för lönen. Akavias genomgång av löneläget för olika titlar för förbundets sex medlemsprofessioner pekar på stora skillnader när det gäller näraliggande titlar. Så ger den för ekonomer vanliga titeln Business controller 4 000 kronor mer i månadslön jämfört med enbart titeln Controller. När det gäller jurister kan det skilja stort mellan jurist, skattejurist och bolagsjurist.

Enligt Jaime Aleite är det viktigt att på ett tidigt stadium reda ut oklarheter kring titeln, tjänstens innehåll och rimlig lön.

−  I platsannonser kan det förekomma väldigt specifika, lokala eller internationella titlar som inte är vanliga i Sverige. I sådana lägen kan det bli svårt att ge råd gällande rätt löneläge. Det brukar vi som fackliga rådgivare dock kunna lösa efter att fått mer information gällande tjänstens innehåll.

Fyra tips om titel och lön

  1. Din titel ska motsvara det faktiska innehållet i dina arbetsuppgifter.
  2. Vid oklarheter behöver arbetsgivaren tillsammans med den anställda och HR gå igenom titel och innehåll i arbetet för att se om det finns ett missförstånd någonstans och hur man kan lösa det. 
  3. Titeln är viktig! Den påverkar lönenivån men kan också spela en viktig roll vid organisationsförändringar, omplaceringar, turordning och andra arbetsrättsliga sammanhang.
  4. Kom ihåg att titeln kan variera beroende på sektor. Ett exempel är titeln personalchef som ofta används i offentlig sektor medan HR-chef/HR-manager är mer vanligt inom privat sektor. 

 Nedan hittar du fler exempel på näraliggande titlar och medianlöner.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia.
Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye