Riksidrottsförbundet tackar nej till otillräckligt stöd
Från den 1 januari 2023 inför Trafikverket ett justerat arbetssätt som bland annat innebär att alla kostnader för att genomföra åtgärder på vägarna, såsom skyltning, i samband med evenemanget ska belasta arrangören.
− För en ideell förening är det svindlande summor vi pratar om. Det är helt orimligt att ideella allmännyttiga föreningar ska bära hela kostnaden för skyltning och andra åtgärder på våra vägar. När vi dessutom får höra att prislistorna hos Trafikverkets olika regioner kan skilja flera tusen procent då går det inte att bli annat än upprörd, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
På cykel, till fots, i motorfordon eller på rullskidor skapas glädje, utmaningar och i förlängningen folkhälsa på våra vägar. Evenemangen är dessutom ofta en höjdpunkt i det lokala samhället och bidrar till levande städer och landsbygder. Men det finns en överhängande risk att idrottstävlingar på statliga vägar snart är ett minne blott.
Riksidrottsförbundet har haft dialog med Trafikverket och den förra regeringen gav myndigheten i uppdrag att utreda frågan. Trots varningarna har myndigheten beslutat att gå vidare med införandet av ny kostnadsfördelning. Nyligen presenterade Trafikverket ett förslag om att ge ett bidrag på 500 000 kronor till Riksidrottsförbundet under perioden december till sista mars – en period då i princip inga idrottstävlingar på vägar äger rum. Riksidrottsförbundet har kontaktat den nytillträdda regeringen för att arbeta fram en lösning.
− Det offentliga lägger ordentligt krokben för civilsamhället i den här frågan. Vi pratar om mycket stora miljonbelopp som det offentliga vill ålägga ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar annars har vi snart inga lopp kvar, säger Björn Eriksson.
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Nomineringar inför Riksidrottsmötet17.1.2025 09:38:06 CET | Pressmeddelande
Anna Iwarsson är ensam nominerad till ordförande i riksidrottsstyrelsen/förbundsstyrelsen. Samtliga nomineringar är nu klara. Val sker vid Riksidrottsmötet, idrottsrörelsens årsmöte, som går av stapeln den 23–25 maj i Göteborg.
Vidar - en av många elitidrottare som saknar trygghetssystem16.1.2025 11:53:25 CET | Pressmeddelande
Löparen och läkarstudenten Vidar Johansson är en av årets elitidrottsstipendiater, som uppmärksammas på Idrottsgalan. Som de flesta elitidrottare saknar han ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har. Som exempelvis pensionssystem och socialförsäkring.
Påminnelse: Ackreditera dig till SM-veckan vinter i Borås16.1.2025 10:56:17 CET | Pressmeddelande
Den 5 – 9 februari är det äntligen dags för SM-veckan vinter igen. Den här gången är det Borås som står som värd för idrottsfesten. Välkommen att bevaka SM-veckan!
Välkommet besked i arbetet mot matchfixning12.12.2024 14:56:26 CET | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet välkomnar regeringens beslut att underteckna och ratificera den internationella Macolinkonventionen. Det visar att Sverige vill vara en del av det internationella arbetet mot matchfixning.
Oroande med allt dyrare idrott för barn och ungdomar11.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sen 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag. – Vi vill ha en idrott som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum