Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige tar sats inför det nya året

Dela
Vi lämnar ett år bakom oss, där det varit viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter - både i Sverige och i omvärlden. I Sverige har vi haft riksdagsval och fått en ny regering. Inför och efter valet har vi uppmärksammat våra beslutsfattare på vikten av jämlik hälsa och behovet av förbättrade livsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Nu tar vi sats inför ett händelserikt 2023, som inleds med Sverige som ordförandeland i EU.

2022 i backspegeln  

  • Inför valet 2022 fokuserade Funktionsrätt Sverige på fem valfrågor med fokus på jämlik hälsa – jämlik vård, en arbetsmarknad som inkluderar personer med funktionsnedsättning, en fungerande skola för alla elever och insatser för att förbättra rättshjälpen och stärka rättsskyddet.

  • Vi ställde partiledare och partiföreträdare mot väggen i en serie partiledarsamtal om funktionsrätt. Om du missat något av samtalen kan du se dem i efterhand via den här länken

  • Du missade väl inte vår partianalys över riksdagspartiernas funktionsrättspolitik? Den presenterades i TV4 och hade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i tätpositionerna, medan Socialdemokraterna och Moderaterna sladdade en bit efter.

  • Efter valdagen har vi uppvaktat våra nyvalda beslutsfattarestatsråd och riksdagsledamöter. Det här arbetet fortsätter under våren 2023.

  • Funktionsrätt Sverige publicerade en uppföljningsrapport om nuläget för funktionsrätten i Sverige inför den internationella funktionsrättsdagen den 3 december. Rapporten visar få förbättringar under 2022. I vissa avseenden har utvecklingen faktiskt gått åt fel håll.

  • Vi har också på olika sätt enagerat oss i mottagandet av flyktingar med funktionsnedsättning från kriget i Ukraina. I kontakten med Migrationsverket och andra myndigheter har vi förmedlat de strukturella hinder vi ser i både mottagande och etablering av flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning. MFD har ett regeringsuppdrag att stötta andra myndigheter i mottagandet, där det bland annat tagits fram ett informationsmaterial på olika språk om rättigheter för flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning. Funktionsrätt Sverige har medverkat i det arbetet.

  • Ta del av årets nyheter, debattartiklar och utspel

  • Ta del av årets remissvar

För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Bilden visar presentationen av Funktionsrätt Sveriges partianalys i TV4.

Vad händer 2023?

Det nya året inleds med Sverige som ordförande i EU:s ministerråd. Funktionsrätt Sverige har arbetat för att Sverige ska stärka funktionsrättsperspektivet under ordförandeskapet.

Vi har fått medel från regeringen för att planera och förbereda en hybridkonferens under det svenska ordförandeskapet med syftet att främja genomförandet av konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, funktionsrättskonventionen.

Konferensen kommer att genomförs den 31 mars 2023. Läs mer om vårt arbete inför och under ordförandeskapet

Andra hållpunkter fram till sommaren:

  • I slutet på febrauri lanseras vår nya utbildning för patientföreträdare. 
    Läs mer om utbildningen

  • I maj har vi kongress, med val av styrelse och ordförande

  • I juli planerar vi att medverka i Almedalen

I övrigt kommer vi att fortsätta vårt envisa intressepolitiska arbete för att alla människor i Sverige ska omfattas av funktionsrätten.Vi ser fram emot att dela det arbetet med er!

God Jul och Gott Nytt År!

önskar vi på Funktionsrätt Sverige

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye