Virta Sverige

Nimbnet, Virta och Kempower hjälper Sveriges tunga trafik att bli elektrisk - bygger en ny typ av laddinfrastruktur

Dela
Den nya svenska laddstationsoperatören, Nimbnet, och den finska globala laddningsplattformen och leverantören av helhetslösningar, Virta, har ingått ett partnerskap för att bygga en helt ny typ av laddningsnätverk för elektriska lastbilar.

De bokningsbara laddstationerna för lastbilar är utformade för att svenska logistikföretag ska kunna byta ut de flesta av de nuvarande 85 000 tunga lastbilarna mot elektriska. Som en del av partnerskapet kommer Virta att leverera plattformsintegrerade Kempower-laddstationer till Nimbnet.

- Tunga lastbilar släpper ut en fjärdedel av alla koldioxidutsläpp relaterade till vägtransporter. Därför är dessa utsläpp avgörande att minska för att bromsa den globala uppvärmningen. Eftersom alla de stora lastbilstillverkarna snabbt elektrifierar sina flottor och 56 % av alla tunga lastbilar färdas mindre än 250 kilometer varje dag, är räckvidden inte längre ett så stort problem som den en gång var. De flesta tunga lastbilar skulle kunna ersättas med elektriska, men den nuvarande laddinfrastrukturen klarar inte en sådan förändring just nu. Nimbnets Virta-drivna nätverk har detta i åtanke redan från början, säger Torbjörn Nordling, projektledare på Nimbnet.

De första nya Nimbnet laddstationer, med bidrag från Energimyndigheten, kommer att byggas i Göteborg, Söderhamn, Sundsvall och Nordmaling. De kommer att stå redo att ta emot de första tunga elektriska lastbilarna i slutet av 2023. Nimbnet har som mål att fylla alla de geografiska platser som idag saknar laddinfrastruktur för att säkerställa att hela Sverige kan ha täckning för elektrifierade lastbilar. Kommuner uppmuntras att höra av sig med förslag på lämpliga platser som idag behöver stärkt laddinfrastruktur.

- Vi är mycket glada att se hur våra slutanvändarvänliga lösningar för den tunga fordonsmarknadens behov i en ny morgondag redan sätts i praktisk användning av föregångare som Nimbnet. Vidare är det även ett utmärkt exempel på ännu en av våra nyckelfärdiga helhetslösningar som byggs runt våra kunders behov för att säkerställa snabbast möjliga etablering, säger Martin Lundgren, Country Director Scandinavia på Virta.

Förbokningsbara laddplatser och flexibel prissättning

Nimbnets laddstationer är utformade för att rymma de längsta tunga lastbilarna men också personbilar. De integrerade Kempower-laddarna kan leverera upp till 350kW kontinuerlig effekt, vilket innebär marknadsledande laddningstider. Nimbnets innovativa bokningssystem hjälper kommersiella lastbilsoperatörer att planera leveransrutter och schemalägga laddningstillfällen i förväg så att de totala väntetiderna minimeras och leveransflottan nyttjas maximalt.

Förutom att möjliggöra pålitlig och schemalagd A-till-B logistik, lovar Nimbnet logistikbolag besparingar i elpriset. Nätverket erbjuder flexibel prissättning baserad på det aktuella elpriset på Nord Pools elmarknad och belastningen på det lokala elnätet. Kunderna kommer att kunna planera sina laddningstillfällen för att få det bästa priset, vilket också hjälper nätoperatörer att undvika enorma toppar i efterfrågan.

Över 1 000 partners runt om i världen driver sina EV laddningstjänster med Virta. Nätverket "Powered by Virta" inkluderar 70 000 laddare i 34 länder med tillgång till över 350 000 laddningspunkter. På Nimbnet-stationerna kommer elbilsförare att kunna ladda med Virta mobil APP, RFID-tagg, kreditkort och Plug&Charge-kompatibla fordon.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Virta Sverige
Virta SverigeOm Nimbnet

Nimbnet är en svensk laddstationsoperatör specialiserade inom tunga transporter. Varje station ger snabbladdning av alla fordon och varje kortplats är designad för rullstolsanpassning. Nimbnet tar ett helhetsgrepp och arbetar med partners för att göra elektrifierade transporter till det mest bekväma, ekonomiska och hållbara valet för personer, varor och samhälle. Syftet är att påskynda elektrifieringen för att hålla sig inom IPCC:s 1,5-gradersmål för att avvärja klimatkatastrofen.https://nimbnet.com/  

 

Om Virta

Virta är ett av Europas snabbast växande företag (FT 1000). Vår plattform gör det möjligt för företag att maximera affärsnytta och ger en snabb och kostnadseffektiv kanal för att lansera, driva och skala en laddningsverksamhet för elbilar. Virta är verksamt i över 30 länder globalt, vilket möjliggör elladdningstjänster för över 1 000 laddningsnätverk som arbetar på Virta-plattformen. Virta är en av de största marknadsaktörerna i Europa som erbjuder laddning av elbilar via +350 000 laddningspunkter i vårt roamingnätverk.www.virta.global

Följ Virta Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Virta Sverige

Virta, Mastercard och Worldpay from FIS möjliggör kortbetalningar på alla laddningsstationer för elbilar i Sverige och Europa7.7.2023 13:37:54 CEST | Pressmeddelande

Stockholm, 6 juli 2023 - Idag tillkännager Virta och Mastercard lanseringen av den nya lösningen Virta Payment Kiosk, en ny standard för säker och pålitlig kortbetalning vid utomhusladdning av elbilar. I samarbete med Worldpay from FIS möjliggör den nya lösningen smidiga kortbetalningar vid befintliga och nya laddningsstationer i Europa.

Fler elbilar än någonsin i midsommartrafiken – kan skapa laddkaos21.6.2023 13:21:33 CEST | Pressmeddelande

På bara två år har elbilarna på de svenska vägarna tredubblats, enligt SCB. 2022 är det år då elbilen hade sitt riktiga genombrott, 32 procent av alla nyregistrerade bilar var då en elbil. Men elbilsförsäljningen går snabbare än utbyggnaden av laddinfrastrukturen, vilket kan göra det svårt för många elbilsförare att hitta en ledig laddstation när det blir trångt på vägarna mot midsommarfirandet.

Virta stänger finansieringsrunda på 85 miljoner euro för att öka elfordonens inverkan på energiflexibilitetsmarknaderna och öka tillväxten i Europa och Asien-Stillahavsområdet25.4.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finlandsbaserade Virta Ltd, en global ledare inom den snabbt växande sektorn för laddningsplattformar för elfordon(1),kan nu berätta att företaget har säkrat 85 miljoner euro i ny finansiering. Finansieringen ska användas för tillväxt och rundan är bland de största i branschen de senaste åren.

Virta lanserar automatiserad efterfrågeflexibilitet som minskar elnätets belastning på första marknaden17.4.2023 09:30:01 CEST | Pressmeddelande

Laddningsplattformen Virta, som nyligen utsetts till ett av Europas snabbast växande företag, har lanserat en ny typ av automatiserad efterfrågeflexibilitet för sina laddpunkter som tar hänsyn till den övriga effektbalansen i elnätet. Finland är den första marknaden där lösningen har lanserats. I Sverige är samma lösning på väg att implementeras av Virta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum