Ny undersökning från Saco: Stor efterfrågan på omställningsstudiestöd hos akademiker
75 procent av akademikerna i åldrarna 27–62 svarar att de vill eller möjligen vill kompetensutveckla sig under de kommande åren. Var tredje akademiker uppger att möjligheten att få det nya omställningsstudiestödet ökar sannolikheten att de kompetensutvecklar sig. Endast 2 procent har helt stängt dörren för kompentensutveckling.
CSN:s totala pott för 2023 är på 1,3 miljarder kronor och beräknas räcka till cirka 8 800 personer, beroende på studielängd. I Sacos färska undersökning svarar tretton procent av akademikerna att det är troligt att de kommer att söka det nya studiestödet. Det motsvarar över 200 000 personer. Nya siffror från CSN visar att det hittills kommit in över 23 300 ansökningar.
Stödet ska stärka individens ställning på arbetsmarknaden, med beaktande av arbetsmarknadens behov. Saco menar att detta inte får tolkas för snävt till att utbilda inom bristyrken. Undersökningen visar att de utbildningsområden som akademiker efterfrågar till stor del också stämmer överens med de behov som finns på både kort och lång sikt på arbetsmarknaden.
- Grundtanken är att stödet ska utgå från individens behov av kompetensutveckling. Nu ser vi uttalanden från politiker och myndigheter som kan tolkas som att det bara ska ges till dem som vill vidareutbilda sig inom bristyrken. Det är oroande,säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Avancerad IT, teknik och grön omställning hamnar högt upp på akademikernas lista och här finns också de långsiktiga behoven. Stödet har en stor potential här och det vore särskilt illa att inte tillvarata de möjligheter som omställningsstudiestödet ger nu när vi går in i en lågkonjunktur.
Undersökningen visar också att en majoritet föredrar att kompetensutveckla sig på högskolan och gärna vill att utbildningen sker som en blandning av fysiska träffar och distansutbildning. Det här ställer stora krav på utveckling och anpassning av studierna på högskolan. Saco anser att finansieringen behöver öka och anpassas genom permanenta öronmärkta resurser för att undvika undanträngningseffekter. Medel för att genomföra detta saknas i regeringens budget
Sacos fem förslag
- Bredda utbudet med tillgång till korta kvalificeradeutbildningar och fristående kurser
- Öka tillgängligheten vad gäller information, vägledning och flexibla undervisningsformer
- Gör antagningen mer flexibel för att passa målgruppen
- Förbättra effektiviteten genom att satsa på validering av reell kompetens i större utsträckning
- Öka finansieringen till både omställningsstudiestödet och genom permanenta öronmärkta resurser till högskolorna
Undersökningen har genomförts av Novus 18/10–2/11 2022 på uppdrag av Saco.
1066 yrkesverksamma akademiker i åldern 27–62 år har svarat.
Nyckelord
Kontakter
Emma NilssonKommunikationschefSaco
Tel:070-310 07 45emma.nilsson@saco.seLänkar
Om
Saco är en partipolitiskt obunden facklig centralorganisation som samlar närmare en miljon medlemmar i 21 fackförbund. Vi driver akademikers intressen på arbetsmarknaden.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
All högskoleutbildning måste löna sig25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I en ny rapport från Saco beräknas livslöner för 35 högskoleutbildningar. Den visar att lönsamheten varierar kraftigt mellan olika utbildningsgrupper. Nästan var tredje undersökt utbildning är olönsam.
De långtidsarbetslösa akademikerna blir allt fler – aktiva åtgärder krävs15.10.2024 09:41:29 CEST | Pressmeddelande
Arbetsförmedlingen kom idag med nya siffror som visar att arbetslösheten stiger, jobben att söka blir allt färre och varslen ökar. Samtidigt visar en ny rapport från Saco att antalet långtidsarbetslösa akademiker fortsätter att öka i spåren av den pågående lågkonjunkturen. Av den nya rapporten framgår att långstidsarbetslösheten bland akademiker ökat med 11 procent jämfört med samma period förra året.
Jobben i skymundan i årets budget19.9.2024 08:02:48 CEST | Pressmeddelande
När regeringen idag presenterar sin höstbudget är ekonomin i lågkonjunktur och de globala utsikterna ytterst osäkra. Arbetslösheten är stigande från en redan hög nivå och risken är stor att den fortsätter öka under året. De satsningar som regeringen föreslår för att bekämpa arbetslösheten räcker inte.
Sluta dribbla med skatterna13.9.2024 10:45:53 CEST | Pressmeddelande
Idag är det exakt två år till nästa riksdagsval. Den tiden bör bland annat användas för att förbereda en långsiktigt hållbar skatteuppgörelse med bred politisk uppslutning.
Satsa på klimat och utbildning22.8.2024 12:33:27 CEST | Pressmeddelande
Sveriges statsfinansiella ställning är bland de starkaste i Europa. Nu sätter Saco press på finansminister Elisabeth Svantesson (M) att inför höstens budget satsa mer på både klimat och utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum