Mer positiv inställning till gruvnäringen i Sverige
Frågan om den svenska gruvnäringen bör ges förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller ställdes även i en undersökning som SGU gjorde tillsammans med SOM-institutet 2019. Då angav 52 procent av de svarande att de håller helt eller delvis med det påståendet. Inställningen till gruvnäringen har därmed blivit mer positiv under de tre senaste åren.
– Det ligger i linje med att vi på samhällsnivå börjar få upp ögonen för det råvaruberoende vi har till andra länder och också en ökad förståelse för att vi behöver bryta mer metaller och mineral för att klara den gröna omställningen, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
Undersökningen som Novus gjort visar också att nära sju av tio (68 %) tycker att svensk gruvnäring är viktig för att skapa fler arbetstillfällen och ungefär lika många (73 %) tycker att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Varannan person (49 %) kan tänka sig att ha en aktiv gruva i sitt närområde och drygt var tredje person (36 %) kan tänka sig att arbeta inom gruvnäringen.
– Det är mycket positivt för den fortsatta utvecklingen av svensk gruvnäring och vår försörjningstrygghet. Inte minst för att intresset för gruvnäringen och tillgång till kompetens är central för att industrin ska lyckas, säger Anneli Wirtén.
När det kommer till miljöaspekterna kring gruvnäringen anser sju av tio (69 %) att det finns en motsättning mellan gruvnäringen och miljöfrågor. Samtidigt tycker fyra av tio (44 %) att gruvnäringen är viktig för att minska negativ klimatpåverkan, medan en av tio (10 %) anger att den är ganska eller helt oviktig. Nästan hälften (47 %) tar varken ställning för eller emot.
– Gruvbrytning innebär alltid en miljöpåverkan. I Sverige har vi en stark miljölagstiftning, vilket ger goda förutsättningar att generera minsta möjliga påverkan lokalt, samtidigt som de råvaror som utvinns är nödvändiga för teknik som minskar klimatpåverkan globalt, säger Anneli Wirtén.
SGU har i uppdrag från regeringen att verka för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart nyttjande av landets mineralresurser. Myndigheten ska också främja hållbar tillväxt och företagande inom gruvsektorn.
Undersökningen genomfördes i december 2022 och omfattar 2 046 intervjuer.
Hela rapporten från Novus-undersökningen finns publicerad här:
Ladda ner rapporten Kännedom och attityd om/till SGU samt synen på svensk gruvnäring
Den tidigare undersökningen med SOM-institutet 2019 finns här:
Gruvnäringen viktig för Sverige enligt befolkningen (sgu.se)
Nyckelord
Kontakter
Charlotte Nilsson KylestenSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Om
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
G som i geologi – Sveriges geologiska undersökning får helt nytt utseende5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny logotyp, nya färger och former. I dag, den 5 december, lanserar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett helt nytt grafiskt utseende. I myndighetens nya visuella identitet hämtas inspiration från jordartskartor och topografi och i den nya logotypen är geologin och staten i centrum.
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum